Fotbalová škola pro ženy

Jitka Klimková /36/ je možná trošičku jiná, než její vrstevnice. Samozřejmě jen tím, že jí učaroval už coby dívce v jejich rodných Moravanech u Kyjova "kulatý nesmysl". Jinak má třeba moc ráda folklor a v kroji se cítí stejně dobře jako v dresu na zeleném pažitu. Řadu let reprezentovala Českou republiku ve fotbale, má za sebou bohaté trenérské zkušenosti u ženských týmů v otrokovickém Compexu i Slovácku. Stejně tak v mládežnických dívčích reprezentacích. Mimochodem je držitelkou nejvyšší trenérské profilicence. Teď se dala na činnost v ženském fotbale zatím neprobádanou. V Koryčanech uspořádala dívčí fotbalový kemp. Dveře přitom ve Chřibech nebyly zavřeny ani klukům.

Určitě jste sledovala nedávno skončené mistrovství světa ve fotbale žen. Jaké jste si odnesla nejsilnější zážitky?
Ano viděla jsem téměř deset utkání přímo v Německu na krásných stadionech a zbytek pak u televize. Ženský fotbal jde mílovými kroky kupředu. Většina zápasů měla opravdu kvalitu, dramatičnost a němečtí diváci vytvořili naprosto úžasnou fotbalovou atmosféru. Vyprodané stadiony, divácké vlny již od prvních minut utkání, maximální povzbuzování a vůbec oslava ženského fotbalu. To se mi vybaví, když přemýšlím o MS 2011 v Německu.

Otázka jako vždy ošidná, je titul ve správných rukou?
Já jsem si Japonsko zamilovala hned v úvodních utkáních na mistrovství. Japonky předváděly pohledný, rychlý, technický fotbal a tak jsem tiše doufala, že to dotáhnou daleko. Vyřadit domácí Německo a pak ve finále v penaltovém rozstřelu přehrát Spojené státy, to svědčí o síle tohoto týmu.

Kde je vlastně český ženský fotbal ve světovém kontextu?
I když i u nás se ženský fotbal vyvíjí, bohužel to není tak rychlé jako ve světě. Chybí nám vyrovnaná kvalitní liga, dostatek zkušených trenérů, kvalitnější zázemí atd. Mohla bych se rozepsat, ale je to opravdu na delší povídání.

K tomu, abychom i v ženském fotbalu zamířili výše, určitě slouží i Váš koryčanský kemp. Komu byl určen a kolik zájemců či zájemkyň se jej zúčastnilo?
Účelem mé fotbalové školy, tedy i koryčanského kempu, je pomoci českému fotbalu získat do tohoto sportu co nejvíce fotbalistů a fotbalistek a podílet se na rozvoji pohybových a fotbalových dovedností. Je určen úplně pro všechny, kteří chtějí v průběhu prázdnin udělat něco pro sebe. Nesedět u počítače nebo televize, ale bavit se sportem, fotbalem obzvlášť. Na našem historicky prvním ročníku se zúčastnilo celkem 80 dětí, fotbalistů a fotbalistek.

Tedy nejen začátečnice, ale i děvčata, která chtějí do nejvyšších sfér…
Ano, měli jsme kemp rozdělen na několik kategorií a jedna z nich byla „Jak se stát reprezentantkou, reprezentantem“ a pro ty hráčky, které hrají nižší soutěže jsme nabídli „Ochutnávku 1.ligy“.

Co všechno se účastnice campu mohly naučit, kdo kromě Vás  k jejich zdokonalování přispěl?
Bylo toho celkem dost. Přispěl celý realizační tým, tedy celkem 20 trenérů a pomocníků. Každý den probíhaly besedy na různá témata spojená s fotbalem. Např. co dělat i mimo hřiště pokud to chce někdo opravdu dosáhnout vysoko, jak se chovat, co jíst, pít, jak se stát takovým osobním trenérem, účastníci se dozvěděli od americké trenérky národního týmu April Heinrichs jak se trénuje v USA, od Veroniky Heférkové jak se trénuje ve Švédsku, Pavlína Ščasná se s námi podělila o její zkušenosti ze zahraničí. Zkrátka nezdokonalovali jsme se nejen na hřišti, ale i mimo něj.

Jen tak pro zajímavost., kolik bychom napočítali pod Cimburkem kopacích míčů?
No kolem 120 jich tam určitě bylo.

Camp skončil úspěchem, myslíte si, že dostane třeba za rok ještě košatější podobu?
Ohlasy jsou zatím hodně pozitivní, i když už teď vidím určité možnosti ke zlepšení. Člověk se neustále učí. Ráda bych kemp příští rok rozdělila na dva týdny. V tom prvním by byly děti do jedenácti let a v tom dalším pozvu fotbalistky a fotbalisty o něco starší.  Doufám, že bude minimálně stejný zájem jako letos.

Skončila jste jako trenérka žen Slovácka, jaké další pracovní plány nosíte v hlavě?
Dostala jsem teď nějaké nabídky do zahraničí. Měla bych se rozhodnout do konce července. Tak uvidíme. Chci se ale intenzivněji věnovat fotbalové škole Soccer School Jitka Klimková GO FOR IT. Ráda bych nabídla týmům, klubům svoji pomoc v oblasti trénování, organizování, manažerování atd.

Je čas dovolených a prázdnin, chystáte se  někam pročistit hlavu ?  Mimochodem, kde je Vám nejlépe?
V srpnu odlétám do USA. Tam si doufám najdu čas i na odpočinek. Po tomto týdnu si ho zaslouží celý realizační tým. I když překvapivě po ukončení dost velká část realizačního týmu v Koryčanech zůstala a vyřádili jsme se taktéž na sportovištích. Zahráli jsme si beachfotbal, beachvolejbal a na závěr skočili do bazénu. Bylo nám celkem smutno, že kemp je u konce. A kde je mi nejlépe? Všude dobře, ale doma v Moravanech nejlépe…