Výstavba křižovatky Antonínova ve Zlíně si vyžádala přemístění zastávek MHD

ZLÍN - O několik desítek metrů dál od současného přechodu pro chodce musela být přestěhována zastávka MHD ve směru od Zlína do Otrokovic, a to kvůli výstavbě křižovatky Antonínova. Agentuře Mediafax to ve středu uvedla náměstkyně primátora Eva Štauderová (M.O.R.).

„Na původním místě zůstat nemohla. Komunikace byla v tomto místě rozšířená o odbočovací pruh a na něm zastávka nesmí stát. Normy navíc nařizují, že se zastávky musejí nacházet až za křižovatkou,“ vysvětlila Štauderová (M.O.R.), do jejichž kompetencí patří doprava a která výstavbu křižovatky převzala po svých předchůdcích. Nová, zastřešená zastávka už slouží veřejnosti, později u ní bude vybudován nový přechod pro chodce se světelnou signalizací, který povede přes bezpečnostní ostrůvek uprostřed třídy Tomáše Bati.

Výstavba křižovatky si vyžádá i další změny. Přesouvat se bude například také zastávka MHD na straně u polikliniky, i v tomto směru rozšíří třídu Tomáše Bati nový odbočovací pruh. Postavena bude několik desítek metrů dál ve směru z centra města. „Hned u ní je chodník k poliklinice a vzdálenost k tomuto zařízení  zůstává stejná. Nový chodník k poliklinice bude vybudován i ve směru z centra města a také na něj bude navazovat nový přechod pro chodce se světelnou signalizací přes frekventovanou silnici. Obě plánované komunikace pro pěší nahradí současný chodník, který vede k poliklinice od nynějšího přechodu. Ten rovněž čeká zrušení,“ konstatovala Štauderová.

V rámci změn, souvisejících s výstavbou křižovatky Antonínova a s novým projektem výstavby Polycentra Univerzitou Tomáše Bati, se počítá také s výstavbou nové točny MHD a s novou zastávkou, která bude umístěná v ulici Antonínova. „Zatím mají vozy Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice jedoucí ve směru do Otrokovic nejbližší točnu v Malenovicích, což není z hlediska provozu ideální. Nová zastávka pak bude mnohem blíže poliklinice a navíc nepovede přes frekventovanou silnici,“ dodala Štauderová.  Ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň pak dodal,  že výstavba nové točny začne v říjnu.

Výstavba křižovatky, která zajistí napojení bývalého továrního areálu firmy Baťa na silnici I/49 a přístup k parkovacím plochám v ulici Antonínova, začala před devíti měsíci a bude dokončená letos. Projekt realizuje Ředitelství silnic a dálnic ČR a statutární město Zlín, v jehož režii jsou stavební náklady ve výši 40 a půl milionu korun.