Náměstí ve Valašském Meziříčí už zase střeží socha orla

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Symbol Valašského Meziříčí - socha orla na jednom z historických a památkově chráněných domů, už zase střeží náměstí. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informovala Vendula Králové z tamní radnice.

„Tři roky byl původně renesanční dům U Černého orla, jehož stáří je více než 500 let, na zdejším náměstí bez svého symbolu – sochy orla. Nyní byla jeřábem na místo původní sochy orla, která zde vydržela více než 100 let, umístěna jeho replika,“ řekla Králová. V červenci roku 2008 se ze sochy na střeše uvolnil kus levého křídla, který spadl z téměř 20metrové výšky a jen zázrakem nikoho nezranil.

„Socha byla nejdříve zabalena do ochranné fólie tak, aby se zabránilo dalšímu opadávání jejích částí. Následně město rozhodlo sochu sejmout a Památkovým ústavem v Kroměříži nechat zpracovat posudek, který měl rozhodnout o dalším osudu sochy. Orel však byl natolik poškozen, že již nebylo možné provést pouze jeho opravu,“ uvedla soukromá majitelka domu Romana Odstrčilová s tím, že hned poté začala hledat vhodného restaurátora, jenž by zhotovil kopii.

Původní socha orla, která byla na střechu umístěna v roce 1893, byla vyrobena z jemnozrnného vápence a natřena černým neprodyšným gumoasfaltem. Vápenec tak ztrácel soudržnost a začínal se drolit.

„Replika je vyrobena z daleko odolnějšího materiálu, a to z božanovského pískovce. Socha by tak měla vydržet bez oprav více než 50 let,“ dodal akademický sochař a autor repliky Miroslav Machala.

Socha orla se po dobu, kdy na náměstí stála, stala neodmyslitelnou součástí tohoto památkově chráněného objektu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x