Uherskohradišťská radnice už rozprodala všechna zanedbaná zvířata z hospodářství v Břestku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Město Uherské Hradiště již prodalo veškerý dobytek, který chovatelka Zdeňka Vávrová věnovala městu po složité situaci s chovem zvířat v hospodářství v Břestku. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek sdělil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Hospodářská zvířata nakonec prodala radnice pěti zájemcům, z toho tři zájemci odkoupili zvířata pro další chov (celkem 26 kusů). Zvířata, která nebyla  vhodná pro chov, prodalo město na jatka (celkem 26 kusů).  Zájem kupujících byl podle Pášmy nízký a často ti, kdo původně zájem měli, zvířata nakonec odmítli.

Celková cena za prodej dosáhla téměř předpokládané výše a činila přibližně 170 tisíc korun. K prodeji bylo 31 kusů hovězího dobytka, šest ovcí a 15 prasat. Finanční prostředky z prodeje zvířat by měly posloužit zejména ke krytí nákladů, spojených s transportem a umístěním zvířat v náhradní péči, které se pohybují zhruba v hodnotě asi 500 tisíc korun. Z toho 310 tisíc korun jde na vrub chovatelky Zdeňky Vávrové, zbytek by mělo uhradit město Uherské Hradiště. Řešení finanční otázky ještě ale není uzavřeno.

„Jsem rád, že se našli lidé, kteří zvířata koupili pro další chov a nemusela být utracena. Přesto, že dobytek byl prodán za nižší cenu, než jsme si představovali, byl jeho prodej stále jediným schůdným řešením této složité a citlivé situace,“ komentoval prodej starosta města Uherské Hradiště Květoslav Tichavský (ODS).

Zvířata byla chovatelce odebrána letos 21.dubna poté, co Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj opakovaně zjistila mnohé závažné nedostatky  v péči o zvířata a chovatelka jejich chov nezvládala. Majitelka zvířat se následně dobrovolně rozhodla darovat všechna svá hospodářská zvířata městu Uherské Hradiště a podepsala na konci května darovací smlouvu. Rada města darovací smlouvu schválila na svém červnovém zasedání. Na základě darovací smlouvy se hospodářská zvířata stala majetkem města a byla zavedena do jeho účetnictví. K hodnotě zvířat byl zpracován kvalifikovaný odhad.

--> --> --> --> -->