Valašskokloboučtí studenti zmapovali pro město intenzitu cyklistické dopravy i parkování

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Studenti z valašskoklobouckého gymnázia vypracovali pro město dva zajímavé projekty týkající se dopravy. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek sdělila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Na projektech pracovala třída tercie místního gymnázia a výsledky svých projektů předložili studenti představitelům radnice v těchto dnech.

„Jeden projekt sleduje intenzitu parkování a může nám sloužit například k porovnání předpokládaného a skutečně vybraného parkovného, ale také ke zjištění, kdy je na náměstí největší pohyb osob. Tyto informace jsou pak užitečné při plánování údržby parkoviště, nástřiku ploch či ořezu stromů,“ uvedl k výsledkům místostarosta Martin Janík (Kandidátka mladých).

Studenti při týdenním pozorování zjistili, že v době od 8 do 13 hodin využije centrální parkoviště ve městě denně v průměru 473 osobních a 16 nákladních vozidel. Nejvyšší intenzita je pak v pátek, kdy v těchto hodinách napočítali celkem 585 aut.

Druhé pozorování poskytlo zajímavé informace o hustotě cyklistické dopravy. Měření v terénu prováděli studenti na dvou stanovištích, a to u vjezdu do Valašských Klobouk od Poteče a od Brumova. „Nejvyšší pohyb cyklistů zaznamenaly hlídky v neděli odpoledne, kdy směrem na Poteč projelo 343 cyklistů. Jenom 155 z nich ovšem bylo vybaveno ochrannou přilbou. Zajímavý je také počet rodin, těch vyrazilo celkem 54,“ dodal místostarosta.

Ve stejném časovém úseku bylo na druhém stanovišti napočítáno 249 cyklistů, přitom 100 z nich mělo helmu a v 18 případech vyjela celá rodina. Za celý víkend se potom do statistik hustoty provozu promítlo celkem 1054 cyklistů. „Tato čísla jsou pro nás výborným ukazatelem při odhadu intenzity cyklistické dopravy a při plánování budoucích opatření, jakými jsou například nyní zpracovávané územní studie na umístění cyklostezky od Brumova – Bylnice přes Valašské Klobouky do Poteče,“ uzavřel Janík.