Vsetínští policisté odhalili zloděje aut

VSETÍN - Skupinu zlodějů aut odhalili vsetínští policisté. Trojice zlodějů se podílela na krádeži čtyř aut, která pak po úpravě rozprodávala, agentuře Mediafax to sdělila policejní mluvčí Lenka Javorková.

Na vyšetřování případu pracovali kriminalisté několik měsíců.

„Zadrželi jsme dva cizince, z nichž jeden pobývá v současné době na Vsetínsku. Jedná se o bratry ve věku 23 a 28 let. Starší z nich se zaměřoval na krádeže aut, které ve většině případů prodal různým lidem na Slovensku. Nejprve však na autech předělával společně se svým bratrem výrobní čísla, aby je mohli legalizovat,“ upřesnila Javorková. Během půl roku odcizil starší z mužů čtyři vozidla na Slovensku a jedno přímo ve Vsetíně. Jednalo se o auta značek Škoda Octavia, Škoda Fabia, VW Golf a Fiat Stilo. Jedno auto si ukradl i pro sebe

Do případu je zapleten ještě další spolupachatel – cizinec, který zloději aut pomáhal tím, že mu zajišťoval elektronické zařízení sloužící k překonání zabezpečení vozidel.

Většina aut skončila u nových majitelů, pouze jedno vozidlo mladší z bratrů rozebral na náhradní díly, které následně rozprodal. Kromě tohoto vozidla se všechna ostatní podařila kriminalistům u nových vlastníků dohledat a v nejbližší době je vrátí původním majitelům. Jedno z odcizených aut patřilo například slovenské autoškole, bratři odmontovali z auta druhé pedály u spolujezdce, vozidlo přelakovali a změnili na něm výrobní čísla.

Sourozenci si vydělali prodejem aut a náhradních dílů několik stovek tisíc korun. Starší z mužů je stíhán pro krádeže vozidel na Slovensku. Mladšímu z bratrů vsetínští kriminalisté sdělili obvinění z podílnictví, za což mu hrozí až pětileté vězení. Oba muži jsou stíháni na svobodě. Vzhledem k tomu, že se jeden z pachatelů zdržoval za hranicemi republiky, spolupracovali vsetínští policisté se slovenskými kolegy.