Doplněno: Za ránu kovovou tyčí do obličeje potrestal zlínský soud násilníka téměř osmiletým vězením

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali ve 3. odstavci). Jedenatřicetiletý Svatopluk Blažek praštil do obličeje kovovou tyčí jiného muže a Krajský soud ve Zlíně ho za to v pondělí potrestal sedmi lety a deseti měsíci vězení. Blažkovi původně hrozilo až 12 let za mřížemi.

Blažek loni 19. září v Chropyni na Kroměřížsku kovovou tyčí rozbil obličej o dvacet let staršímu muži. „Jediná rána stačila k tomu, že mu zlámal několik kostí v obličeji. Protože byl už v minulosti Okresním soudem v Uherském Hradišti odsouzen pro pokus těžké újmy na zdraví, hrozila mu nyní sazba pět až 12 let odnětí svobody,“ uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Trest si bude obžalovaný odpykávat ve věznici s ostrahou. Rozsudek ale není ještě pravomocný, zatímco obžalovaný se na místě vzdal práva odvolání, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Obžalovaný se rozhodl v pondělí před soudem vypovídat. Tvrdil, že nikomu ublížit nechtěl, že se snažil muže jen zastrašit. „Byl na pozemku, který mu nepatřil, tak jsem mu řekl, ať odejde. Začal se se mnou hádat, rozčílilo mě to, vzal jsem tyč a rozmáchl se. Nemířil jsem nikam cíleně, prostě jsem jen máchl,“ uvedl před soudem Blažek.

Když se předsedkyně senátu snažila otázkami zjistit některé nesrovnalosti mezi výpovědí u soudu a v přípravném řízení, začal obžalovaný ztrácet trpělivost. „Dejte mi klidně třeba trest smrti a je to hotovo. Já tady nebudu obhajovat jakési blbosti. Prostě jsem ho praštil,“ řekl Blažek u soudu.

Soud vyslechl také poškozeného muže, který se po útoku kovovou tyčí léčil asi dva a půl měsíce. „Vůbec jsem to nečekal. Po slovní rozepři jen zakřičel něco jako já vám ukážu a zmizel. Pak se vrátil s tyčí, napřáhl se a praštil. Vedle mě stál můj bratr, který stačil uhnout a tyč se pak zastavila až o můj obličej,“ vypověděl poškozený.

Obžalovaný Svatopluk Blažek nestojí před soudem poprvé, na svědomí má například pokus o těžké ublížení na zdraví, krádež, úvěrový podvod, neoprávněné užívaní cizí věci, poškozování cizí věci a další skutky.Soud ve Zlíně osobně poznal i otce obžalovaného. Ten totiž před lety spáchal brutální vraždu, za kterou si odpykává 24 let vězení.

„Před třemi lety zavraždil ve vzteku svou 38letou partnerku. Kopal do ní a mlátil s její hlavou o zem. Pak vzal kuchyňský nůž a několikrát ji vážně pořezal na hlavě,“ doplnil Leo Foltýn s tím, že žena na rozsáhlá poranění a krvácení zemřela. Jejímu milenci, kterým byl 62letý bezdomovec, rozbil celý obličej. Důvodem útoku bylo to, že muž svou partnerku a bezdomovce přistihl při nevěře.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)