Valašskomeziříčský student se stal vicemistrem světa v korektuře textu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Student David Křenek z Obchodní akademie a Vyšší odborné školy ve Valašském Meziříčí se stal vicemistrem světa v korektuře textu v kategorii junior. Agentuře Mediafax to v úterý oznámila Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Mistrovství světa ve zpracování textů a informací se konalo v Paříži a kromě Křenka se ho zúčastnili i další čtyři valašskomeziříčští studenti. Mistrovství bylo součástí kongresu světové federace Intersteno a kongresu i soutěží se zúčastnilo 620 lidí z 35 zemí celého světa.

„Soutěžilo se v několika disciplínách, a to opis textu, korektura textu, korespondence a protokolování, wordprocessing, diktát a záznam textu v reálném čase,“ řekl Robert Sigmund, učitel působící na Obchodní akademii a Vyšší odborné škole, jenž se mistrovství účastnil nejen jako pedagogický doprovod, ale také jako zkušební komisař disciplín Korektura textu a Opis textu. Každá soutěž byla vyhodnocena ve třech kategoriích podle věku, tedy žáci, junioři a praktici.

Česká republika je tradiční velmocí mistrovství, a také letos potvrdila roli favorita. Na stupně vítězů vystoupali reprezentanti České republiky 44krát, z toho 14x na stupínek nejvyšší. „Z našeho soutěžního družstva se nejlépe umístil David Křenek, který si dovezl stříbrnou medaili a stal se tak vicemistrem světa v korektuře textu v kategorii juniorů. Ostatní naši žáci na stupních vítězů sice nestáli, i přesto dosáhli skvělých výkonů a mezi světovou špičkou se neztratili,“ dodal Sigmund.

Další mistrovství světa se uskuteční v roce 2013 v belgickém Gentu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x