Valašskomeziříčská nemocnice ošetřila pacienta uštknutého zmijí, očekává i otrávené houbaře

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská nemocnice eviduje během letošních prázdnin prvního pacienta, kterého uštkla zmije. Agentuře Mediafax to v úterý řekla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Ročně uštkne jediný český jedovatý had v České republice asi stovku lidí. Podle primáře interního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí Pavla Prodělala ale nemusejí lidé panikařit.

„Loni jsme například neošetřili žádného pacienta po uštknutí hadem. Letos máme jeden případ,“ sdělil primář s tím, že ne vždy je nutná hospitalizace, neboť následky nebývají příliš vážné. „Většina uštknutých lidí má jen lokální příznaky, jako třeba nateklou ruku. Jen velmi malá část má celkové příznaky otravy jedem. To je jim pak špatně od žaludku, zvrací, mají průjem,“ vysvětlil lékař. Podle něj může být největším problémem snížení tlaku na takovou hranici, že nastane oběhový kolaps. „Větším nebezpečím je alergická reakce. Tam může nastat smrt v řádu několika minut, pokud dojde k alergickému šoku. To je ale stejné po bodnutí včelou nebo vosou,“ objasnil Prodělal.

Po uštknutí hadem je vhodné co nejrychleji vyhledat pomoc odborníka. „Základem všeho je se uklidnit. Postiženou končetinu je třeba znehybnit, jako by byla zlomená. Pacient by po uštknutí zmijí měl co nejméně chodit, do nemocnice by ho měl někdo přivézt. Ranku nevysáváme, nevypalujeme ani jinak s ní nemanipulujeme,“ upozornil primář.

Během letošních prázdnin zatím valašskomeziříčská nemocnice naopak neeviduje žádného pacienta, který by se otrávil po houbách. Situace se ale podle primáře může velmi rychle změnit. Jen během loňských prázdnin ošetřili valašskomeziříčští lékaři během jediného týdne pět otrávených houbařů. „Houbařská sezona je v plném proudu a je podle nás jen otázkou času, kdy ošetříme prvního pacienta otráveného houbami,“ konstatoval primář. Nejčastěji si houbaři způsobí zdravotní problémy po nejedlých nebo jedovatých holubinkách či muchomůrkách. „Například některé druhy holubinek mohou vyvolat zvracení a průjmy. Nebezpečí mohou představovat i vláknice, které v krajním případě ovlivní vegetativní nervový systém. Člověk se enormně potí a nadměrně sliní,“ dodal Prodělal.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x