Na zlínské radnici visí nezvyklé mapy, lidé na nich vyznačili oblíbené i neoblíbené trasy

ZLÍN - Originální mapy jsou v těchto dnech k vidění v budově zlínského magistrátu, a to v rámci výstavy zlínského muzea Pátrání po místě. Pomocí fixek návštěvníci výstavy vyznačili do map své oblíbené i neoblíbené trasy, agentuře Mediafax to uvedla Blanka Kovandová ze zlínského muzea.

Návštěvníci výstavy odpovídají s fixou či pastelkou v ruce na řadu otázek, například které místo považují za srdce města či kudy neradi chodí. Výsledkem jsou pak nevšední koláže, které o Zlíně ledacos vypovídají.

„Díla vznikala přímo na výstavě v malém sále zlínského zámku, kde jsou k dispozici čisté mapy našeho města, do kterých mohou lidé zasahovat. Protože veškeré jejich poznámky se týkaly města Zlína a byly jakousi sociologickou sondou svého druhu, napadlo mě, že by bylo dobré, kdyby se tyto informace dostaly přímo k zastupitelům města,“ vysvětlila zrod speciální výstavy Pavlína Gutová, lektorka Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Výstavu Pátrání po místě dále zužitkovalo i několik škol a stala se jim inspirací pro vlastní projekt. „Přihlásilo se nám několik vyučujících, kteří ve škole zpracovávají vlastní projekty na téma města Zlína, při kterých ohledávají městský prostor po svém. I jejich práce se staly součástí výstavy na radnici,“ dodala Gutová.

Výstava je zdarma přístupná po celou provozní dobu radnice a k vidění bude až do konce září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x