Příkladem jdou třeba ve Štípě pár kilometrů od centra krajského města Zlína. Klasické choroby, především obávanou šarku zatím pěstitelé v nebezpečné míře nezaznamenali.
Jediným vážným nebezpečím by v čase dozrávání mohly být vytrvalé deště. „Hrozila by takzvaná moniliniová choroba švestek. Takto napadené plody rychle hnijí a přenášejí velmi rychle infekci,“ zdvíhá jediný varovný prst Zbyněk Škodáček z pražského ústředí Státní rostlinolékařské správy.
„Slivovice není zdaleka jedinou příjemností, kterou fialové ovoce nabízí. Trnky sušíme, to je lahůdka, zavařujeme, vynikající jsou čerstvá povidla,“ připomíná širší využití biozemědělec Josef Košař z Lukova.
„Samozřejmě, že nám velká úroda tady na Holešovsku dělá radost,“přidává se do švestkové diskuse Jaroslav Buksa, který pracuje 23. rok jako páleničář v Pravčicích. „Očekáváme, že letošní sezóna bude skvělá a dlouhá. Teď mají první slovo třešně a meruňky, pálenka z nich má letos vynikající kvalitu,“ říká Buksa.
Anketa serveru Zlin.cz:
Jak se vám zamlouvá letošní avizovaná vysoká úroda švestek?
Kamil Pírek, podnikatel, Zlín
„Mám z toho samozřejmě radost, nejde jen o slivovici, mám moc rád povidlové buchty.“
Eva Lekavá, manažerka, Vsetín“
„U nás ve firmě je úroda na denním programu nepracovních diskusí. Hlavně mužští kolegové se nemůžou dočkat, až bude nová slivovice.“
Veronika Štěchúnová, Nitra, návštěvnice Zlína
„U nás na zahradě jich letos rozhodně moc není a tak je stačíme všechny sníst.“
Antonín Bradáč, zaměstnanec Magistrátu města Zlína
„Mám rodinu v Letovicích u Brna. I tam je skvělá úroda, určitě od mladých dostanu pěknou zásilku švestek.“
Vojtěch Kunčík, důchodce Zlín,
„Trnky patří k našemu kraji a je skvělé, že je úroda taková, jaká je. Jenom pozor na šarku a na vytrvalé deště.“
Miloslav Regner, ředitel Czech Barum rally Zlín
„Už teď mi můj zástupce nosí skvělé trnky ze zahrady, pochutnávám si denně.Nejraději je mám v tomto stavu.“