Na zlínském úřadě práce se o prázdninách zaevidoval nezvykle vysoký počet učitelů

ZLÍN - Neobvykle vysoký počet učitelů, kteří se od počátku prázdnin zaregistrovali mezi nezaměstnané, eviduje úřad práce ve Zlíně. Jak agentuře Mediafax řekla vedoucí oddělení zaměstnanosti zlínské krajské pobočky Úřadu práce ČR Miriam Majdyšová, není vyloučeno, že jde o účelový krok ze strany škol.

„Momentálně registrujeme jen na Zlínsku asi 50 učitelů, kteří jsou v naší evidenci od počátku prázdnin. Jsou mezi nimi i kantoři, kteří dostali řádnou výpověď včetně odstupného, přibližně polovina z celkového počtu ale za takovýchto okolností ze školy neodešla a je otázkou, zda nešlo ze strany škol jen o účelový krok, aby za zaměstnance během prázdnin ušetřili s tím, že je v září opět naberou. To se ale ukáže až zřejmě na konci prázdnin,“ podotkla Majdyšová.

S podobnými účelovými příchody učitelů po dobu prázdnin na úřad práce má ten zlínský už zkušenosti. „Je pravdou, že v minulosti to byla celkem běžná praxe a nejednou jsme to prošetřovali. Teď v posledních letech se ale situace uklidnila a až letos máme první náznaky, že se školy možná k této praktice opět vrátily,“ sdělila Majdyšová.

Zlínský úřad práce zaznamenal během prázdnin ještě jeden nový trend. V řadách nezaměstnaných se ocitlo vyšší množství lektorů cizích jazyků, kteří předtím podnikali.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x