Koalice na zlínské radnici přijala výpověď Věcí veřejných

ZLÍN - Představitelé zlínských stran TOP 09/STAN, hnutí M.O.R., KDU-ČSL a ZHN přijali v pondělí výpověď koaliční smlouvy, kterou v pátek 5. srpna podaly Věci veřejné. Jak agentuře Mediafax uvedl primátor Zlína Miroslav Adámek (TOP 09/STAN), strany budou ještě s Věcmi veřejnými jednat.

Třicetidenní výpovědní lhůta vyprší v sobotu 3. září, tedy pět dní před zasedáním městského zastupitelstva. „Do konce výpovědní lhůty bude Rada města Zlína normálně fungovat, tedy i s Jiřím Viktorínem, který jako nestraník kandidoval v loňských komunálních volbách za Věci veřejné,“ podotkl Adámek. Až do konce výpovědní lhůty jsou podle něj představitelé TOP 09/STAN, hnutí M.O.R., KDU-ČSL a ZHN připraveni jednat o případných návrzích VV na jejich další setrvání v koalici. „Osobně jsem velmi zvědavý, s jakými návrhy přijdou,“ konstatoval náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN).

Věci veřejné odůvodnily podání výpovědi porušením jednoho z bodů dohody, který zaručoval vytvoření a existenci Výboru pro podporu podnikání a lidské zdroje. O jeho zrušení rozhodli zastupitelé města během zasedání 23. června.

Činnost výboru byla opakovaně kritizovaná a to i opozicí. Od svého založení, tedy 21. listopadu 2010, se členové výboru sešli pouze dvakrát, z jejich jednání nebyl doručen žádný zápis a jeho předseda Rudolf Chmelař (VV) nepředložil zastupitelům zprávu o činnosti výboru, přestože tak měl učinit na zasedání 23. června. Výbor měl pět členů a funkce předsedy byla honorována částkou kolem tří tisíc korun měsíčně.

Páteční výpověď Věcí veřejných přijala koalice i přesto, že dokument podepsaný předsedou VV ve Zlíně Rudolfem Chmelařem a místopředsedou zlínských VV a poslancem Parlamentu ČR Martinem Vackem není po formální stránce v pořádku. „Výpověď měla být doručena nejen primátorovi města, ale také představitelům koaličních stran. Zároveň se koalice shodla na tom, že termín podání, tedy páteční 13. hodina, nebyl ze strany VV seriózním gestem,“ doplnil Adámek. Věci veřejné mají v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu města Zlína dva zástupce – neuvolněného člena rady Jiřího Viktorína a Rudolfa Chmelaře, který je řadovým členem zastupitelstva. I s jejich hlasy má koalice v současné době 25 hlasů. Případný odchod Věcí veřejných do opozice by proto neměl na další fungování koalice zásadní vliv. (Ke zprávě vydává agentura Mediafax audio s vyjádřením primátora Miroslava Adámka a dvě audia s vyjádřením náměstka primátora Aleše Dufka.)