Zlínský kraj nesouhlasí se snižováním dotací na veřejnou regionální železniční dopravu

ZLÍN - Zlínský kraj nesouhlasí s plánovaným snižováním dotací na dofinancování dopravní obslužnosti veřejnou železniční osobní dopravou a požádalo ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) o vysvětlení. Agentuře Mediafax to v úterý řekl náměstek hejtmana Jaroslav Drozd (ČSSD).

Zlínský kraj se rozhodl dopisem hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) obrátit na ministra dopravy Dobeše s žádostí o sdělení zamýšleného postupu ministerstva ohledně vyplácení účelových dotací krajům na dofinancování dopravní obslužnosti veřejnou regionální dopravou v letech 2012-2014.

„Ve shodě se stanoviskem Asociace krajů ČR a Komise Rady Asociace krajů ČR pro dopravu odmítáme záměr ministerstva snížit v letech 2012-2014 dotace na dofinancování dopravní obslužnosti veřejnou železniční osobní dopravou krajům z částky 2,649 milionu korun na částku 2,049 milionu korun ročně. S tímto záměrem zásadně nesouhlasíme a považujeme takovýto postup za nepodložený a v rozporu s Memorandem o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejnou regionální železniční osobní dopravou mezi Českou republikou, jednotlivými kraji a Asociací krajů ČR,“ poznamenal Drozd, který je zároveň předsedou Komise Rady Asociace krajů ČR pro dopravu.

Ze stanoviska krajů, jak dále zdůraznil, vyplývá, že tato povinnost není příspěvkem státu nad rámec zákona, ale nutností dofinancovávat zákonem o rozpočtovém určení daní nepokrytou část skokově navýšené prokazatelné ztráty v drážní dopravě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x