Zlínský kraj se chystá prostřednictvím kulturních stezek podpořit zaměstnanost

ZLÍN - Zlínští krajští radní schválili projektový a finanční rámec projektu, jehož cílem je podpořit zaměstnanost prostřednictvím kulturních stezek. Agentuře Mediafax to oznámil náměstek hejtmana Jindřich Ondruš (KDU-ČSL).

Iniciativa je součástí Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a jde v ní o maximální využití evropských kulturních stezek, jejichž součástí je také Zlínský kraj, nejen v budování infrastruktury cestovního ruchu, ale také v oblasti nových pracovních příležitostí. Potenciál kulturních stezek totiž podle Ondruše ještě stále není v České republice, ani ve Zlínském kraji, dostatečně zohledněn a využíván.

„Chtěli bychom zajistit stáže pracovníků z oblasti kultury, strategického rozvoje a cestovního ruchu, a to u zahraničních partnerů, kteří mají dlouhodobě zkušenosti s rozvojem kulturních stezek,“ vysvětlil náměstek Ondruš, zodpovědný za resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Značné možnosti se podle něj rýsují také v souvislosti s rozvojem poutní turistiky, která se v Evropě těší stále větší oblibě.

Celkový rozpočet projektu Lidské zdroje a zaměstnanost je odhadován na šest milionů korun, přičemž bude financován téměř výhradně z prostředků Evropské unie.