Zlínský kraj chce pomoci koláři zachovat řemeslo

ZLÍN - Zlínský kraj se pokusí učinit kroky k zachování kolářského řemesla, o pomoc úřad požádal Augustin Krystyník (58), jediný kolář na Moravě. Agentuře Mediafax to oznámil radní pro oblast školství Josef Slovák (ODS).

Právě se Slovákem diskutoval kolář o možnostech odborného školství pro zachování tradice kolářského řemesla. Krystyník by totiž rád v oboru vychoval své další nástupce.

„Na nedostatek práce si nemohu stěžovat, ba naopak veškeré zakázky sám již nestíhám,“ sdělil kolářský mistr. Svůj řemeslný um předvádí na různých přehlídkách, na kterých vždy vzbuzuje velký zájem. Originální výrobky – dřevěná loukoťová kola – zhotovuje ve své dílně v Novém Hrozenkově. Dále se zaměřuje mimo jiné i na výrobu kol pro historické veterány, přičemž v tomto oboru je jedním z mála.

„Máme velký zájem na tom, aby tradice kolářského řemesla byla v našem regionu zachována, a učiníme z naší strany veškeré možné kroky,“ přislíbil Slovák a nastínil možné varianty dalšího postupu v součinnosti s odbornými školami připravujícími žáky v dřevooborech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x