S opravou hřišť ve Zlíně má pomoci nadační fond

ZLÍN - Zlín se zřejmě stane prvním českým městem, kde vznikne speciální nadační fond určený na obnovu a modernizaci dětských hřišť ve městě. Na nápad přišel radní Jiří Viktorín (VV), který agentuře Mediafax řekl, že je to jedna z posledních možností, jak hřiště opravit dřív než na konci století.

Posláním fondu by bylo získávat finanční prostředky a i věcné dary od podnikatelských a soukromých subjektů, které by sloužily k zlepšování technického stavu a vybavenosti těchto zařízení. Zakladatelem nadačního fondu má být město. „Pokud fond vznikne, nebude v žádném případě suplovat investiční povinnosti města. Jeho prostřednictvím by se získávaly prostředky z dalších zdrojů. Považoval bych za velký úspěch, kdyby se prostřednictvím nadačního fondu podařilo opravit a zmodernizovat jedno až dvě dětská hřiště ročně,“ prohlásil Viktorín, který tento záměr předloží k posouzení radním.

V současné době Zlín provozuje celkem 380 dětských hřišť, z nichž 78 je určeno k postupné likvidaci a 168 dětských hřišť je nutné výrazně rekonstruovat a modernizovat. „A to z důvodu zastaralého a nefunkčního vybavení. Někde nejsou výjimkou ani kovové, silnou korozí napadené herní prvky z poloviny minulého století,“ podotkl Viktorín. Náklady na opravu těchto 168 dětských hřiště dosahují podle jeho odhadů výše 150 až 170 milionů korun. Letos město uvolní na tyto investice asi tři miliony korun. „Původně jsme měli v plánu částku sedm milionů korun, ale na základě úsporných opatření vyplývajících se současné ekonomické situace města bylo nutné tuto sumu snížit. Z těchto čísel tedy vyplývá, že na obnovu dětských hřišť je potřeba najít další zdroje, jinak budou zrekonstruovaná a modernizovaná nejdříve na konci tohoto století,“ konstatoval radní.

Plánovaná modernizace a obnova dětských hřišť by měla výrazně zvýšit vybavenost těchto zařízení. Použité herní prvky by měly být maximálně bezpečné, počítá se s instalací převážně pryžových dopadových ploch, dětská hřiště by měla být bezúdržbová, hygienicky nezávadná a měla by se zvýšit jejich životnost a estetická úroveň.

Oprava jednoho hřiště se podle Viktorína pohybuje od půl milionu do 1,6 milionu korun. Nadační fond by se měl snažit získat prostředky na opravu méně nákladných hřišť. V nadačním fondu by pak neměli pracovat žádní politici, ale významné osobnosti z řad například sportovců, umělců či podnikatelů. Fond by mohl také rozvinout spolupráci se zlínskou univerzitou. „Když jsem přemýšlel, kde jinde vzít finanční prostředky na opravy hřišť, snažil jsem se inspirovat v jiných českých či slovenských městech, ale marně. Nic podobného neexistuje ani jinde v zahraničí, protože tam podobné rekonstrukce jdou zásadně z regionálních prostředků. Pokud se legislativně vše dotáhne, bude Zlín skutečně zřejmě jediným městem, které situaci bude řešit obdobným způsobem. A třeba se staneme příkladem pro ostatní města,“ doplnil Viktorín.

Oprava dětských hřišť je podle Viktorína nutná nejen z estetického hlediska, ale především z bezpečnostního. „V České republice se podle statistik zraní ročně asi 450 tisíc dětí, z nichž 12 procent, tedy přes 50 tisíc dětí, se poraní na hřištích. To je alarmující,“ uzavřel Viktorín. (Ke zprávě vydává agentura Mediafax dvě audia s vyjádřením radního Jiřího Viktorína.)