Kvalitu ovzduší v Otrokovicích bude měřit nová stanice

OTROKOVICE - Otrokovická radnice se rozhodla obnovit techniku monitoringu kvality ovzduší a ve městě tak bude instalována zcela nová měřící stanice. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Nová stanice bude podávat informace o oxidech dusíku, síry, koncentraci polétavých prachových částic, teplotě, srážkách a větru.

Na území města se kvalita ovzduší měřila nepřetržitě od roku 1996 na dvou stanicích umístěných na budovách Základní školy Mánesova a Základní školy Trávníky. „Po více než 13 letech užívání jsou obě stanice vysoce opotřebené a v podstatě již nefunkční. Proto muselo město v roce 2009 měření ukončit nejdříve na budově školy Mánesova a na konci roku 2010 i na budově školy v Trávníkách. Nyní připravujeme podklady pro podání žádosti o dotaci na vybudování nového systému monitoringu ovzduší, který by měl nahradit dnes již nefunkční měřící stanice,“ objasnil starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

V rámci projektu chce město pořídit automatickou monitorovací stanici. „Původně jsme uvažovali o pořízení čtyř nových informačních stanic a chtěli jsme zakoupit i velkoplošnou monitorovací stanici, která měla viset v průčelí Otrokovické Besedy. Tato stanice mohla zobrazovat údaje o kvalitě ovzduší, ale i informace o intenzitě dopravy či kulturních akcích ve městě. Bohužel podmínky pro přijímání žádostí do Operačního programu Životní prostředí to neumožnily, proto se radnice rozhodla ucházet o dotaci na pořízení jen jedné monitorovací stanice,“ dodal otrokovický místostarosta Milan Plesar (Nový Impuls).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x