Titul Lidová stavba roku získá letos ve Zlínském kraji objekt ve Veletinách

ZLÍN - Zlínský kraj už zná vítěze letošního ročníku ocenění Lidová stavba roku, tentokrát získá titul vinohradnická stavba ve Veletinách na Slovácku. Agentuře Mediafax to uvedla Helena Mráčková z tiskového oddělení Zlínského kraje.

Snaha Zlínského kraje oceňovat vlastníky objektů lidové architektury, kteří příkladně pečují o zachování původní hodnoty staveb, je v rámci České republiky ojedinělá. Objekty lidové architektury jsou přitom často v havarijním stavu a reálně hrozí jejich destrukce. Ocenění Lidová stavba roku udílí Zlínský kraj od roku 2008.

„Letos získají ocenění manželé Miroslav a Anna Medkovi za stavební obnovu vinohradnické stavby ve Vesnické památkové rezervaci Veletiny – Stará Hora. Součástí ocenění je také finanční odměna ve výši 50 tisíc korun,“ doplnil náměstek hejtmana Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), zodpovědný za oblast kultury a památkové péče.

Objekt byl podle něj ve výrazně špatném technickém stavu, pro záchranu stavby byla nutná bezodkladná rekonstrukce. „Té se majitelé ujali velmi citlivě, s důrazem na autenticitu dochovaných konstrukcí a detailů. Obnovy se dočkala i původní došková krytina,“ dodal Ondruš.

Hodnotící komise letos posuzovala celkem čtyři předložené návrhy, a to obnovu stavení číslo popisné 216 a 327 v obci Strání, repliku větrného mlýna holandského typu v obci Jalubí, obnovu hospodářské stavby v obci Rusava a vinohradnickou stavbu ve Vesnické památkové rezervaci Veletiny – Stará Hora.

Slavnostní předání ocenění Lidová stavba se uskuteční v prostorách Baťova mrakodrapu ve Zlíně 20. září.

--> --> --> --> -->