ČSÚ: Z potravin ve Zlínském kraji nejvíce zdražila vepřová pečeně

ZLÍN - Obchodníci na Zlínsku zdražili během uplynulých čtyř týdnů především vepřovou pečeni, nejvýrazněji naopak klesla cena mrkve. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V kraji mezi 12. červencem a 9. srpnem 2011 zdražilo sedm z 26 sledovaných potravin, 18 jich naopak zlevnilo, cena minerální vody se nezměnila.

Nejvýraznější zdražení statistici na Zlínsku zaznamenali u vepřové pečeně, a to o 4,19 procenta na 99,98 Kč/kg. To je však stále mírně pod celostátním průměrem. Dále zdražily například pomeranče, pečivo, chléb, pivo nebo šunkový salám.

Nejvíce šla s cenou dolů mrkev, a to o 17,37 procenta. Kilogram stojí průměrně 13,48 Kč, což je mírně pod celostátním průměrem. Obchodníci upravili směrem dolů například i ceny kuchaných kuřat, mléka, vajec, rostlinného másla, pšeničné mouky či rýže.

Za poslední čtyři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili chléb, a to o 2,52 procenta na 22,75 Kč za jeden kilogram. Dražší je i hovězí maso, vepřové pečeně, eidamská cihla či bílé jogurty. Nejvíce naopak zlevnily konzumní brambory, a to o 22,35 procenta na 9,97 Kč za kilogram. Spolu s bramborami snížili čeští obchodníci například i cenu banánů, rajských jablek, cukru či těstovin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x