Doplněno: Před zlínským soudem stojí řidič, který usmrtil mladíka na parkovišti v Uherském Hradišti

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali v celém znění)

Krajský soud ve Zlíně v pondělí otevřel případ jednadvacetiletého Jakuba Juřeny, který čelí obvinění, že loni v červenci najel na parkovišti u Kauflandu v Uherském Hradišti do o rok mladšího muže. Ten vážným zraněním o několik hodin později v nemocnici podlehl.

Tragédie se stala v neděli 25. července 2010 před 21. hodinou. Na parkovišti se dohadovali tři mladí muži. Na místo přijel řidič VW Touareg, který se rozhodl spor trojice vyřešit. „Dva mladíci jej poslali pryč s tím, ať si jich nevšímá,“ uvedl již dříve k případu uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental.

„Obžalovaný se slovy – jak chcete – do vozidla nastoupil a úmyslně se rozjel proti poškozenému, do kterého narazil a způsobil mu závažná poranění. Musel vědět, jaké může mít jeho počínání dopady,“ sdělil v obžalobě státní zástupce Roman Kafka.

Juřena se ale u soudu bránil, že nikoho srazit nechtěl. „Nasedl jsem do auta a před sebou jsem nikoho neviděl. Rozjel jsem se a ucítil náraz. Neuvědomil jsem si, že mám stočená kola do strany. Auto se rozjelo prudce doleva,“ vysvětlil u soudu obžalovaný.

Tvrzení obžalovaného, že nikoho před autem neviděl, vyvrátil druhý z mladíků, který byl u incidentu spolu se zemřelým. „Stáli jsme před autem a on do nás najel. Já jsem stačil uskočit,“ uvedl u soudu svědek.

Hlavního líčení se zúčastnila také manželská dvojice, která potyčku viděla při odchodu z nákupu. „Řidič se snažil vyřešit spor mezi dvěma mladíky a jedním dalším člověkem. Potom nastoupil do vozidla, ale vypadalo to, že ho jeden z těch dvou nechce pustit, což naznačoval rukama na kapotě,“ sdělili oba manželé s tím, že řidič mohl vycouvat, protože za ním žádné auto nebylo.

To se ale nestalo a podle páru se po několika vteřinách ozvala rána, po níž zůstal jeden muž ležet na zemi.

Dvacetiletý poškozený zemřel několik hodin po střetu v uherskohradišťské nemocnici.

Obžalovanému hrozí až šestnáctileté vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x