Zlínský soud pokračuje v procesu s řidičem, který usmrtil mladíka na parkovišti v Uherském Hradišti

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně v úterý pokračuje v případu jednadvacetiletého Jakuba Juřený, který čelí obvinění, že loni v červenci najel na parkovišti u Kauflandu v Uherském hradišti do o rok mladšího muže. Ten vážným zraněním o několik hodin později v nemocnici podlehl.

Při úterním hlavním líčení vypovídali soudní znalci. Podle nich byl poškozený při střetu k autu zády. „Chodec neměl možnost střetu zabránit,“ uvedl soudní znalec František Kropáč.

Ten sdělil, že řidič jel rychlostí okolo pěti kilometrů za hodinu. „I když mu sraženého chodce částečně zakrýval levý sloupek vozidla, mohl se naklonit a zjistit, kde přesně chodec je. Zvlášť když věděl, že se někde v blízkosti nachází,“ řekl Kropáč.

Tragédie se stala v neděli 25. července 2010 před 21. hodinou. Na parkovišti se dohadovali tři mladí muži. Na místo přijel řidič VW Touareg, který se rozhodl spor trojice vyřešit, ale mladíci jej poslali pryč.

„Obžalovaný se slovy – jak chcete – do vozidla nastoupil a úmyslně se rozjel proti poškozenému, do kterého narazil a způsobil mu závažná poranění. Musel vědět, jaké může mít jeho počínání dopady,“ sdělil v obžalobě státní zástupce Roman Kafka.

Juřena se ale u soudu bránil, že nikoho srazit nechtěl. „Nasedl jsem do auta a před sebou jsem nikoho neviděl. Rozjel jsem se a ucítil náraz. Neuvědomil jsem si, že mám stočená kola do strany. Auto se rozjelo prudce doleva,“ vysvětlil u soudu obžalovaný.

Pravdivost jeho tvrzení nevyloučil znalec Kropáč. „Z rovné polohy volantu nemusel řidič o natočených kolech vědět,“ řekl Kropáč.

Dvacetiletý poškozený zemřel několik hodin po střetu v uherskohradišťské nemocnici.

Obžalovanému hrozí až šestnáctileté vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x