Vodní nádrž ve Fryštáku zkrotila dvousetletou vodu na téměř neškodnou dvouletou

LUHAČOVICE - Prudké přívalové deště na Zlínsku a v Beskydech zalarmovaly v pondělí povodňovou komisi ve Zlíně. Díky úspěšným manipulacím na okolních vodních dílech však nemusela řešit ničivé následky vodního živlu, řekla v úterý agentuře Mediafax mluvčí Povodí Moravy Veronka Slámová.

„K ochraně níže ležících území významně přispěly vodní nádrže Fryšták a Luhačovice, přičemž na Luhačovicku byl dosažen třetí stupeň povodňové aktivity. Ještě nedávno prázdná vodní nádrž Luhačovice se tak v krátké době zaplnila vodou,“ řekla Slámová.

Vodní nádrž Fryšták zase podle mluvčí Povodí Moravy zvládla transformovat extrémní průtok dvousetleté vody, činící až 80 kubických metrů za sekundu na neškodnou dvouletou vodu (11 m3/s). Vlivem vydatných srážek řeky Dřevnice a Lutonínce dosáhly druhého stupně povodňové aktivity. Hodnoty na přítoku do nádrže byly přitom dokonce vyšší než v roce 1997, kdy území Moravy sužovaly ničivé povodně. „Při povodni v červenci 1997 byla kulminace na přítoku 55 metrů krychlových za sekundu,“ připomněl ředitel pro správu Povodí Moravy Antonín Tůma.

Svou funkci potvrdila podle vodohospodářů také vodní nádrž Luhačovice. Přítok do nádrže vyhodnotili předběžně na 70 kubíků za sekundu, což je více než padesátiletá voda. „Tento přítok byl nádrží transformován na jedenáct kubíků za sekundu,“ zhodnotil Marek Viskot, vedoucí dispečinku Povodí Moravy. Jeho pracovníci zažili v pondělí rušnou noc. Srážky byly natolik intenzivní, že některé povodňové stupně nestihly být zaznamenány na webu www.pmo.cz, ačkoli se zde mění každou půlhodinu. „Vodohospodářský dispečink byl proto v kontaktu s příslušnými povodňovými komisemi a poskytoval jim aktuální informace,“ dodal Viskot.

Také na ostatních nádržích byly prováděny operativní manipulace, které dokázaly zkrotit povodňovou vlnu v neškodný průtok. Druhý stupeň povodňové aktivity byl dosažen také na přítoku do vodního díla Slušovice. Stejná situace se odehrála na Olšavě a Ludkovickém potoku. Na Rožnovské Bečvě byl krátkodobě dosažen 1. stupeň povodňové aktivity.

Nejvíce srážek spadlo na Zlínsku a v Beskydech. Nejvyšší srážkové úhrny, 70 milimetrů vodního sloupce za hodinu, dosáhla měření v okolí Luhačovic. Na ostatním území Zlínska a v Beskydech do 60 mm, v povodí Dyje pak do 30 milimetrů vodního sloupce za hodinu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x