Zlínský soud vynese ve středu verdikt nad řidičem, který autem usmrtil mladíka na parkovišti

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně vyslechl v úterý závěrečnou řeč státního zástupce i jednoho ze dvou obhájců v případu jednadvacetiletého Jakuba Juřeny, který loni v červenci v Uherském Hradišti usmrtil na parkovišti u Kauflandu o rok mladšího muže. Soud vynese verdikt ve středu.

Během dvou dní vyslechl soud svědky nehody i soudní znalce. „Je zcela prokázané, že poškozený zemřel vinou obžalovaného, který to nepopírá. On vůz řídil, on do muže najel. Poškozeného nejspíš nechtěl usmrtit, ale jen jej po předchozí potyčce postrašit,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Roman Kafka.

Ten se opíral o znalecký posudek psychologa Michala Perničky, který označil Juřenu za člověka, který sice netrpí žádnou poruchou, ale je nezralý a nedbalý a má sklony k impulzivnímu jednání. Juřena měl totiž v minulosti několik konfliktů, které řešil násilím. Znalec uvedl, že obžalovaný při svém jednání nedomýšlí možné následky.

Státní zástupce navrhl pro Juřenu devítileté odnětí svobody a zákaz řízení.

Jeden z obhájců zpochybnil výpověď hlavního svědka, který byl v době nehody na místě a vypovídal proti obžalovanému. Juřenovy právníci stavěli obhajobu na tom, že řidič nasedl do vozidla a chtěl projet mezi dvěma mladíky, ale jeho kola byla natočená doleva. Toho si Juřena podle výpovědi nevšiml, a auto se tak rozjelo na poškozeného, kterému způsobilo vážná zranění.

Tragédie se stala v neděli 25. července 2010 před 21. hodinou. Na parkovišti se dohadovali tři mladí muži. Na místo přijel řidič VW Touareg, který se rozhodl spor trojice vyřešit, ale mladíci jej poslali pryč.Řidič měl poté do vozu nastoupit a podle obžaloby se rozjet proti poškozenému.

Dvacetiletý mladík zemřel několik hodin po střetu v uherskohradišťské nemocnici.

Obžalovanému hrozí až šestnáctileté vězení. Obhajoba však navrhla změnu právní kvalifikace na nedbalostní trestný čin, za který zákon ukládá jeden až šest let vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x