Doplněno: Zlínský soud potrestal řidiče, který usmrtil na parkovišti mladíka, sedmi lety

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšířili o 3. - 5. odstavec)

Krajský soud ve Zlíně uznal ve středu vinným jednadvacetiletého Jakuba Juřenu, že loni v červenci na parkovišti u Kauflandu v Uherském Hradišti úmyslně najel vozidlem do mladíka, který později zemřel. Juřena si odpyká sedm let ve věznici s ostrahou.

Verdikt vynesla soudkyně Iveta Šperlichová. „Obžalovaný po rozepři nasedl do auta a úmyslně najel do poškozeného. Musel si být vědom toho, co může způsobit,“ zdůvodnila Šperlichová.

Podle ní soud neuvěřil verzi obžalovaného, že nevěděl o kolech vozidla natočených doleva, které způsobily, že se automobil rozjel na poškozeného. „O natočených kolech věděl jak kamarád obžalovaného, který byl ve vozidle, tak svědek, který byl venku. Není možné, aby řidič s vozidlem přijel, odjel za pár vteřin a byl překvapený z toho, kam směřují jeho kola,“ sdělila Šperlichová.

Ta upozornila na to, že na natočená kola mohl řidič reagovat daleko dříve. „Pokud se vozidlo rozjíždělo plynule, tak není možné, aby si řidič až po metru uvědomil, kam auto směřuje,“ řekla Šperlichová s tím, že v případě takové reakce by obecně na parkovištích bylo více mrtvých.

Soud přihlédl také k závěru soudního znalce Michala Perničky, který označil obžalovaného za impulzivního člověka, který nedomýšlí následky. „Úmysl vyvozujeme ze závěru znalce, který nezaznamenal u obžalovaného žádný šok, lítost, přemítání nad mírou zavinění, což by vyplynulo v tom případě, kdyby se stala nehoda,“ vysvětlila soudkyně.

Soud uložil Juřenovi také zákaz řízení motorových vozidel na osm let. Juřena také musí zaplatit pozůstalým přes 1,1 milionu korun.

Tragédie se stala v neděli 25. července 2010 před 21. hodinou. Na parkovišti se dohadovali tři mladí muži. Na místo přijel řidič VW Touareg, který se rozhodl spor trojice vyřešit, ale mladíci jej poslali pryč. Řidič měl poté do vozu nastoupit a podle obžaloby se rozjet proti poškozenému.

Dvacetiletý mladík zemřel několik hodin po střetu v uherskohradišťské nemocnici.

Obžalovanému hrozilo až šestnáctileté vězení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x