Policie odložila tři ze čtyř trestních oznámení o dotačních podvodech na zlínské univerzitě

ZLÍN - Zlínští policisté odložili oznámení o podezření z dotačního podvodu, kterého se mělo dopustit vedení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně v letech 2002, 2006 a 2007. Agentuře Mediafax to v pátek řekla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

„Nenašli jsme důvod pro zahájení trestního stíhání a případ jsme odložili,“ konstatovala policejní mluvčí.

Podle trestního oznámení přijímalo vedení univerzity v letech 2002, 2006 a 2007 ke studiu uchazeče do oborů, ke kterým neměla akreditaci ministerstva školství. Oznamovatel tvrdil, že tehdejší vedení zlínské univerzity přijalo nové studenty na Fakultu multimediálních komunikací (zřízena r. 2002), Fakultu aplikované informatiky (zřízenou v roce 2006) a Fakultu humanitních studií (2007), přestože tyto fakulty neměly pro příslušné studijní programy uděleny akreditace ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Tehdejší rektoři měli nově přijaté studenty zahrnout do rozhodných údajů pro poskytnutí příspěvků na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost a neoprávněně tak získat příspěvek ze státního rozpočtu.

„Ze zpráv a doložených písemností od sekretariátu Akreditační komise ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Univerzity T. Bati ve Zlíně jsme zjistili, že všechny zmíněné fakulty měly studijní programy řádně akreditovány ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a trestný čin dotačního podvodu se nikdo nedopustil,“ řekla Bartíková.

Kriminalisté zlínského krajského ředitelství policie však podle Bartíkové i nadále vedou trestní řízení proti třem bývalým vrcholným manažerům Univerzity Tomáše Bati, kteří jsou podezřelí z dotačního podvodu ohledně nově zřízené Fakulty logistiky a krizového řízení.

Rektory Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně byli v letech 2001-2007 Petr Sáha a v letech 2007-2010 Ignác Hoza. Po Hozově odvolání kvůli kontroverznímu projektu vědecko-technického parku v Uherském Hradišti, se do čela univerzity dostal opět Petr Sáha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x