Doplněno: Podvodníci vylákali z majitele firmy ve Valašském Meziříčí 40 milionů korun

ZLÍN (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme aktualizovali v celém znění)

Podnikatel z Valašského Meziříčí přišel zhruba o 40 milionů korun, které dal podvodníkům. Ti mu nabízeli vymáhání pohledávek, informoval v pondělí agenturu Mediafax František Urbánek, vedoucí odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.¨

Kolotoč podvodů se rozjel loni v únoru, kdy podnikatele kontaktoval člověk, který se představil falešným jménem jako Pokorný z Náchoda. „Muži nabídl vymáhání nedobytných dluhů,“ řekl Urbánek.

Muž zaslal vymahači seznam s pohledávkami ve výši 3,5 milionu korun. „Pan Pokorný žádal půjčku na vymožení těchto pohledávek a do firmy zaslal dva pověřené pracovníky, kteří se s podnikatelem sešli a získali od něj další půjčku,“ uvedl Urbánek.

Poté oba pracovníci podnikateli sdělili, že se pan Pokorný v souvislosti s vymáháním pohledávek dostal do vězení a žádali další peníze, aby jej mohli dostat na svobodu. „Během půl roku z muže vytahali téměř deset milionů korun. Pan Pokorný údajně těsně před propuštěním z vazby zemřel, ale dvojice jeho pracovníků měla pro podnikatele další řešení. Zemřelý měl podle jejich slov mít na účtu 60 milionů korun. S pomocí další šestimilionové půjčky od poškozeného se k nim měli dostat,“ sdělil Urbánek.

Dvojice si tedy přišla skoro na 15 milionů korun. „Oba podezřelí jsou v současnosti v zařízení vězeňské služby v souvislosti s dřívější trestnou činností. Jejich spojitost s tímto případem nyní prověřujeme,“ řekl.

Tím však případ neskončil. Později kontaktoval valašskomeziříčského podnikatele Pokorného společník, který se představil jako Milan Telvak, a také Josef Škop, domnělý ředitel banky. „Obě jména byla smyšlená. Tato dvojice podnikateli předložila výpis z účtu Pokorného, kde bylo 60 milionů korun. Aby mohli zpřístupnit účet poškozeného a vrátit podnikateli zapůjčené peníze, vymámili z něj dalších 26 milionů korun,“ poznamenal Urbánek.

Podnikatel však neviděl ani korunu a v březnu letošního roku kontaktoval policii.

„Falešného společníka i ředitele zadržela zásahová jednotka Moravskoslezského kraje. Jeden byl v Karviné, druhý v Ostravě,“ dodal Urbánek.

Podle něj měla dvojice peníze utratit bujarým nočním životem.

V současné době jsou oba pachatelé, kteří již dříve za obdobnou činnost pykali ve vězení, vazebně stíhaní. „Hrozí jim až desetileté vězení,“ sdělil Urbánek s tím, že v souvislosti se stejnými podvodníky policie eviduje další dva případy v České republice.

Policie se obrací na veřejnost a zvláště na podnikatele, kteří by mohli být také obětí těchto podvodníků. „Pokud někdo pod jménem Telvak nebo Škop kontaktoval nějakého podnikatele s tím, že mu pomůže vymoct dluhy, ať se ozve policii,“ vyzval Urbánek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x