Akademický sochař Martin Slovák opraví poškozené sousoší atlantů v Uherském Hradišti

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Akademický sochař Martin Slovák opraví kvůli značnému poškození sousoší atlantů na Palackého náměstí v Uherském Hradišti, které pochází z konce 19. století. Restaurování soch by mělo skončit v polovině října, řekl v úterý Mediafaxu mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

O restaurátorských pracech na sochách atlantů rozhodli památkáři, kteří chtějí dílo zachránit. „Sochy jsou poškozené hned v několika směrech. Nastalo u nich odpadávání, praskání a nesoudržnost štukových prvků s podkladním materiálem. Dílo také stárne vlivem povětrnostních podmínek a poškodily jej také předchozí opravy, v jejichž rámci byl povrch sochy pokrytý neprodyšným nátěrem na bázi cementu,“ uvedl Pášma.

Podle něj by měl restaurátorský zásah spočívat v očištění cementového nátěru, sanaci štukového materiálu-lokální povrchové konsolidaci, injektáži prasklin, sanaci obnažené kovové konstrukce a plastické a barevné retuši. „Ke konečné povrchové úpravě poslouží prodyšný materiál na vápenné nebo organokřemičité bázi,“ dodal mluvčí.

Dům s popisným číslem 293 na Palackého náměstí, jehož součástí sousoší je, je veden v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x