Tropy konce srpna: Radost na koupalištích i skryté zdravotní nebezpečí

Enormně zvýšená spotřeba zmrzliny. Kolapsové stavy kardiaků a zdravotně handicapovaných lidí. Ale také mírně zahlazené vrásky provozovatelů koupališť. Anebo odvolaný trénink zlínských fotbalistů, či zvýšené nasazení kropicích vozů v centrech měst. Projevy tropických teplot jsou nejrůznější.

Až deset lidí s projevy kolapsů a celkového vyčerpání ošetřují v čase vrcholících tropických teplot denně ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati. „Asi polovinu, především starších lidí, si necháváme pod dohledem, absolvují další vyšetření včetně EKG, vážné případy ani infarkty zatím nezaznamenáváme,“ popisuje situaci mluvčí KNTB Karla Havlíková.

Lidé přesně v intencích lékařských rad pijí daleko více vody, jejich spotřeba v nákupních centrech i klasických obchodech dosahuje letos nejvyšších hodnot. „Nestačím točit pivo, zájem je ale zcela logicky o nealko i nízkostupňová piva, tržby s každopádně zvyšují,“ vypočítává zlínský hostinský Ondřej Koňárek.

Do ulic teď ve zvýšené míře vyjíždějí kropicí vozy, teplota uvnitř zástavby v centru města totiž často na slunci přesahuje čtyřicetistupňové hodnoty.

„Vzhledem k obrovskému horku jsme dnes po poradě s kolegy zrušili odpolední trénink,“ přidává další názor do mozaiky na téma tropy Alois Skácel, hlavní trenér druholigových fotbalistů zlínské Tescomy. Své si žádá také trávník, nejen v areálu na Letné ale i na Vršavě. „Obecně platí, že musíme počítat s větší spotřebou vody při kropení hřišť,“ poznamenává správce Ladislav Podmela.

Teploty kolem 33 stupňů se podepisují také na režimu ve zlínském Útulku pro zvířata v nouzi. „Zvířata se samozřejmě daleko více zdržují ve vnitřních ubikacích, využívají toho, že je vždy ráno pravidelně vystříkáme studenou vodou, podmínky jsou pak vyhovující a chlupáči netrpí horkem,“ říká zdejší vedoucí Danuše Šmigurová. „Kdo ale pomůže nám,“ klade otázku a utírá se mokrým ručníkem.

„Z horka máme samozřejmě radost, konečně máme plné bazény jak Na Zeleném, tak na novém koupališti Panorama i v Zimních lázních, letošní léto k nám bylo skoupé, alespoň částečně teď zvýšíme tržby,“ těší současný stav věcí, který má vyvrcholit v pátek, vedoucí provozu zlínské Stezy Jasmínu Vavrečkovou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x