Během Portugalského dne na Valašsku navštíví Vsetín i velvyslanec José Júlio Pereira Gomes

VSETÍN - Portugalský velvyslanec José Júlio Pereira Gomes navštíví v pátek Vsetín. Stane se tak v rámci Portugalského dne na Valašsku, informovala agenturu Mediafax mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

„Během portugalského dne se mohou zájemci seznámit s historií i současností nejzápadnějšího výběžku Evropy, ochutnat delikátní portugalská vína nebo se potkat s portugalským velvyslancem,“ uvedla Šidlová s tím, že velvyslanec přijal oficiální pozvání města a zúčastní se pátečního programu.

Autorkou myšlenky přiblížit portugalskou kulturu lidem na Valašsku je Iva Svobodová, která žije ve Vsetíně a vyučuje portugalštinu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Právě tam se letos uskutečnily Dny kultury portugalsky mluvících zemí. „Na akci v Brně vystoupil i vsetínský soubor Vsacan se sólistkou Ivou Kašparovou, která představila návštěvníkům portugalské písně. Akce měla velký ohlas. Napadlo mě uspořádat ji také ve Vsetíně,“ přiblížila vznik nápadu Svobodová. Zjistila prý totiž, že se o portugalskou zemi zajímá poměrně hodně lidí a spousta z nich by ji také ráda navštívila.

Program Portugalského dne na Valašsku začal už ve čtvrtek v podvečer v Masarykově veřejné knihovně besedou s cestovatelem Liborem Burešem a následnou výstavou ilustrací portugalského umělce Andrého Carrilha s názvem Actually.

V pátek představí Bureš své fotografie Portugalska a portugalsky mluvících zemí v Knihkupectví Malina na Dolním náměstí. „Vernisáž se uskuteční v 17.30 a od 19. hodiny si mohou zájemci přijít poslechnout do Cafe-baru Pohoda koncert Fado v podání Ivy Kašparové a muzikantů ze Vsacanu. Nebude chybět ani degustace portugalských vín a místních specialit,“ dodala Šidlová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x