Lidé ze Zlínska poběží na Hostýn, projdou se s čaganem po Valašsku a večer skončí s pečínkou u vína

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Běh na svatý Hostýn, severská chůze po Valašsku nebo zarážení hory v Polešovicích na Uherskohradišťsku jsou tři z mnoha aktivit, které mohou během soboty absolvovat turisté ve Zlínském kraji. Agentuře Mediafax to řekla ředitelka východomoravské centrály cestovního ruchu Dana Daňová.

Především pro recesisty a vyznavače rychlé chůze s holemi, takzvaného nordic walkingu, je určeno slavnostní otevření desetikilometrové naučné stezky, které se uskuteční od 10 hodin ve valašském Zděchově. „Pořadatelé nazvali procházku heslem Valaši sa vracajů k čaganom,“ řekla Daňová. Dodala, že pod vedením a dozorem zkušeného instruktora se na stezce uskuteční i recesistický závod O nejrychlejší valašský čagan.

Aktivní sport v čisté podobě pak umožní lidem osmý ročník běhu do vrchu na Svatý Hostýn, který odstartuje dvě hodiny po poledni v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. „Závod je oblíbený nejen mezi vrcholovými sportovci, ale i amatérskými běžci,“ řekla Daňová.

Milovníci slováckého vína by si neměli zase nechat ujít zarážení hory v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Tradiční akce plná rituálů začíná od 18 hodin ve viniční trati Nové hory. „K vínu patří dobrá hudba a zpěv, kterou obstará cimbálová muzika Dolňáci, Drmolice z Polešovic a Mužský pěvecký sbor z Nedakonic,“ vypočítala Daňová. Dodala, že kromě vína pohostí organizátoři návštěvníky grilovaným seletem, uzenou kýtou nebo zvěřinovým gulášem.