Zlínskou Barum rally hlídala denně více jak stovka policistů, problémy dělali hlavně opilci a rváči

ZLÍN - Čtyři lidé skončili na protialkoholní záchytce v Kroměříži poté, kdy obtěžovali okolí při víkendové Barum rally na Zlínsku. Agenturu Mediafax o tom v neděli informoval krajský policejní ředitel Bedřich Koutný.

Na bezpečnost a pořádek ve Zlíně a jeho okolí podle něj dohlížela během největšího motoristického podniku na Moravě denně více jak stovka policistů.

Mezi nejnáročnější chvíle patřila podle Koutného již páteční noční rychlostní zkouška, která vedla centrem Zlína. „Silnice ve vnitřním městě jsme uzavřeli již v sedm večer. Od té doby až do konce závodu museli policisté navigovat auta i chodce na objízdné trasy,“ řekl Koutný. Dodal, že po skončení „erzety“ regulovali dopravu, protože se v jednu chvíli rozjížděly z centra města tisíce aut. „Odhadujeme, že na městskou supererzetu se přišlo podívat na třicet tisíc diváků,“ řekl ředitel.

V incidentech, které po nočním závodě následovaly, hrál podle Koutného většinou hlavní roli alkohol, který v kombinaci s horkým počasím dělal mnoha lidem problémy. „V průběhu noci z pátku na sobotu jsme zavezli dokonce čtyři lidi na záchytku do kroměřížské nemocnice. Tamnímu personálu museli policisté pomáhat, protože jeden z opilců tam vykopl dveře a byl velmi agresivní,“ řekl Koutný. Problémy svému okolí působila i opilá skupinka lidí, která nechtěla odejít ze čtyřproudové Gahurovy ulice, kde nebezpečně poskakovala mezi vozy.

Policisté zároveň ve Zlíně namátkově měřili rychlost, a to už od úterka, kdy na Zlínsko přijeli první závodníci, aby si projížděli tratě. „Rychlost měříme každoročně především preventivně. Až na jednoho zahraničního jezdce jeli všichni závodníci podle předpisů,“ řekl Koutný. Problémem podle něj však je, že každoročně „soutěží“ na silnicích i řada ostatních řidičů. „Naše hlídky musely tyto šoféry poněkud usměrnit,“ konstatoval Koutný.

Od pátku do neděle měli zlínští policisté k dispozici také tříčlennou posádku letecké služby s vrtulníkem. Hlavním úkolem letců bylo monitorovat dopravní situaci a podávat průběžné zprávy o délkách kolon na hlavních tazích i o volných parkovacích místech u jednotlivých rychlostních zkoušek. „Díky tomu naše hlídky mohly efektivněji navigovat řidiče. V případě potřeby předávala posádka vrtulníku informace o dopravních komplikacích také záchranné službě, čímž se urychlil průjezd sanitek,“ ocenil pomoc letecké služby Koutný.

V průběhu rally lidé nahlásili policii vykradení tří vozů. Vesměs jejich majitelé doplatili na to, že parkovali na odlehlých místech. „Škody prozatím vyčíslujeme,“ řekl Koutný.

V průběhu víkendu však zaznamenala zlínská policie podle Koutného nezvykle velké množství událostí, které s Barum rally neměly žádnou spojitost. „Absolvovali jsme pátrací akci po čtyřicetileté ženě, která se utopila v Přílepech, vyšetřovali jsme požár stohu u parkuru ve Skašticích na Kroměřížsku, prověřovali jsme několik náhlých či podezřelých úmrtí a policisté museli zasahovat i u výtržností a šarvátek,“ řekl Koutný.

Tři muži podle něj například zbili a zranili mladého chlapce, další dva pak útočili na ochranku zlínského obchodního centra. „Operační důstojníci za sobotu za celý kraj zapsali sto osmdesát podobných událostí, což je ve srovnání s běžným víkendem stoprocentní nárůst,“ konstatoval Koutný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x