Uherské Hradiště chce pokračovat v projektu, který pomáhá hledat práci dlouhodobě nezaměstnaným

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská radnice se rozhodla pokračovat v projektu, v rámci kterého pomáhá město hledat práci dlouhodobě nezaměstnaným lidem. Agentuře Mediafax to sdělil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

„Už jsme zažádali o finanční podporu projektu Ministerstvo práce a sociálních věcí. Zda podporu dostaneme, se ale dozvíme nejdříve za tři měsíce,“ konstatoval Pášma.

Díky projektu už našlo novou práci 25 lidí nad 50 let. „Lidé nad 50 let bez práce jsou extrémně ohroženou skupinou obyvatel. Náš projekt jim může dát doslova záchranné lano ve zdánlivě neřešitelné životní situaci. Proto bychom si velmi přáli, aby se nám podařilo získat podporu stejně koncipovaného projektu na další dvouleté období,“ řekl místostarosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

Projekt nazvaný Město Uherské Hradiště pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným začal v květnu 2010. Jeho cílem je pomoci najít dlouhodobě nezaměstnaným osobám starším 50 let zaměstnání.

V rámci projektu se formou školení a tréninků zvyšuje jejich uplatnitelnost na trhu práce. Vhodné nové zaměstnání mohou najít vyhledáním, respektive vytvořením místa (dotované pracovní místo). Aktivity stávajícího projektu budou ukončeny na jaře 2012, přičemž již nyní jsou prostředky na tvorbu pracovních míst vyčerpány.

„Poptávka ze strany cílové skupiny po službách tohoto projektu je značná, stejně tak je zájem i ze strany zaměstnavatelů na tvorbu dotovaných pracovních míst. Zatím se v rámci projektu podařilo vytvořit už 20 dotovaných pracovních míst z různých oblastí, například realitní makléřka, prodavačka, skladník, číšník, pracovnice v sociálních službách, poradkyně v prodejně zdravé výživy, lesní dělník, administrativní pracovnice v autoškole, recepční a další. V současné době Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR dodatečně schválilo vznik ještě dalších tří dotovaných míst,“ upozornil Blaha.

Účastníci, kteří se v rámci projektu přihlásili na odborné přednášky, se naučili mimo jiné základům práce na počítači, o něž byl největší zájem. Získali ale také pracovně právní minimum, naučili se, jak správně psát životopis či motivační dopis, jak se připravit na výběrová řízení nebo jakým způsobem vyhledávat zaměstnání na internetu.