Devátého ročníku Slováckých slavností vína a památek se mají zúčastnit desítky tisíc lidí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Desítky tisíc lidí očekává uherskohradišťská radnice v souvislosti s blížícími se Slováckými slavnostmi vína a otevřených památek. Agentuře Mediafax to uvedl mluvčí města Jan Pášma.

K vidění bude více než pět tisíc krojovaných, kteří budou reprezentovat přes 70 měst a obcí z okolí Uherského Hradiště. Největší přehlídka tradiční lidové kultury Slovácka se uskuteční 10. a 11. září. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek prožije metropole Slovácka již podeváté.

„Na kulturně-společenském poli se jednoznačně jedná o událost roku. Chvíle, které v Uherském Hradišti zažívají účastníci i návštěvníci slavností, se nedají ničím nahradit. Taková přehlídka lidových tradic a živého folkloru celého regionu má dosah daleko za hranice regionu a celé země,“ uvedl Květoslav Tichavský (ODS), starosta Uherského Hradiště a předseda přípravného výboru Slováckých slavností vína a otevřených památek. Zájem diváků je podle něj rok od roku větší.

S myšlenkou zrodu této velkolepé akce přišel v roce 2003 zakladatel holdingu Synot, Ivo Valenta. Město Uherské Hradiště pak ve spolupráci s Klubem kultury holdingem Synot celou akci zrealizovalo.

„Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou jedinečnou akcí. Nabízí lidové tradice, dobré víno, pestrost krojů i cimbálových muzik, lidové písně a tance i gurmánské speciality. Velké kouzlo má také průvod krojovaných a zvláště Putování Vinohradskou ulicí, v níž se během slavností každoročně jakoby zastavil čas,“ doplnil Ivo Valenta.

Nosná linie programu Slováckých slavností vína a otevřených památek se v letošním roce nijak zásadně měnit nebude.

„Jediné, co jsme museli s ohledem na bezpečnost účastníků průvodu i přihlížejících diváků změnit, je zapojení koňů a koňských povozů do slavnostního průvodu. Abychom eliminovali nebezpečí možných úrazů, budou tyto jistě atraktivní prvky zařazeny pouze do čela průvodu,“ dodal Antonín Mach, ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště.

Novinkou letošního ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek je vydání unikátního CD. Objeví se na něm 15 vybraných cimbálových muzik zdejšího regionu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x