Škola je tu, optimismus mají žáci i pedagogové. Tak ať jim dlouho vydrží

Tisíce žáků a studentů v celém Zlínském kraji se "dočkaly". Prázdniny už jsou opravdu jen ve vzpomínkách, je tu nový školní rok 2011-2012. Zlín.cz se těsně před prvním letošním zazvoněním setkal bezvýhradně s optimistickou náladou.

Dvacet let pedagogické dráhy má za sebou starosta Holešova Zdeněk Janalík. Kromě současné funkce prvního muže města si vyzkoušel i roli senátora, ale srdcem je stále pedagogem. Mimo jiné ho místní znají jako ředitele holešovského gymnázia. „Samozřejmě, že to se mnou v tento den pořádně cuká, až skončím dráhu politika, určitě se do školy vrátím,“ říká.

Bohatou pedagogickou dráhu má za sebou i Ivana Májíčková, starostka Kunovic. Řadu let se věnuje komunální politice, o školství ve městě má ale dokonalý přehled. „Žákům na našich obou základních školách přeji hodné učitele, hlavně prvňákům i to, aby se splnily jejich nejhezčí představy o škole. Dětem i kantorům pak trpělivé rodiče,“ vyslovuje své přání.

Hodně optimismu, dobré nálady a pevné nervy. To je přání ředitele zlínské Základní školy Emila Zátopka Lubomíra Vývody. „Ten optimismus přeji hlavně svým kolegům, pedagogům, žákům samé úspěchy,“ dodává zkušený učitel, který řadu let působil ve vesnické škole v Trnavě a má tak možnost porovnávat. „Děti jsou na vesnici možná trošku jiné, více poslechnou, ale neznamená to, že bychom nad městskými měli lámat hůl, záleží na pedagogickém umu každého z nás, škola může hodně přispět k tomu, jací lidé z dnešních žáčků vyrostou. Nezastupitelná je ale role rodiny.“

„Všem samozřejmě mimo jiné dobrou náladu a hodně sil,“ přidává se do ankety ředitel zlínské 9. základní školy Miroslav Nejezchleba. Už první den je znát, že svou roli bere hodně vážně, bývalý výborný sportovec je stále v jednom zápřahu, úkolů je podle jeho slov ve škole spousta a neplatí to zdaleka jen 1. září.

Dvoudenní stmelovací soustředění na Rusavě za sebou mají pedagogové 11.základní školy ve Zlíně- Malenovicích. Ta se mimo jiné věnuje už pátým rokem výchově mimořádně nadaných dětí. „V první třídě máme pět takových prvňáčků, celkem je jich až do páté třídy už 47. Ale v centru našeho zájmu je určitě každý žák. Těšili jsme se na ně a dočkali jsme se,“ vítá nový školní rok ředitelka Zdeňka Jančíková.