Tenis rekreantů na zlínské Vršavě. Podle názorů milovníků

250 mužů i žen. Tak početné je pole rekreačních hráčů ze Zlína i okolí, kteří se realizují den co den v parádním areálu Tenisového klubu Zlín Na Vršavě. Vyznavači adrenalinových zážitků i absolutního relaxu. Devatenáct venkovních dvorců neosiří od začátku května do konce září.

„Tohle hemžení sleduji každý den velmi rád, nikomu tu nepřibývá let ani kil, zdravý životní styl, pohodu i bojovnost lidí nejrůznějších profesí tu přímo cítím,“ přehlíží zaplněný areál v jednom z prvních slunečných zářijových odpolední s libým pocitem prezident Tenisového klubu Milan Kalus. Podle něho se tu navíc utužují dlouholetá přátelství, najde se i čas pro případná neformální pracovní jednání. „Navíc ještě do konce roku budeme přistavovat v odpočinkovém zázemí. I to určitě zpříjemní chvíle strávené s tenisem,“ říká Kalus.

K hodně zkušeným hráčům patří Karel Nešpor. V osmašedesáti odchází po singlovém utkání příjemně unavený, s potem na tváři. „Tenis a narůstající věk se vůbec nevylučují, čerpám tu sílu, chuť do života a vždycky se těším na sprchu i jedno vychlazené pivko,“ říká.

Vedle Nešpora, který pracoval celý život jako technik se během odpoledne střídají hráči nejrůznějšího věku i profesí.

Právník Ivo Dědek se dokonce pouští do filosofické sentence:„Klidně povím, že tu nacházím nejen vlastní odlehčení od náročné duševní práce, ale kdesi nablízku cítím i smysl života, pohyb, vítězství i porážky, to vše k tomu patří,“ vysvětluje svou tradiční účast ve čtyřhře s partou stejně kvalitních hráčů.

Štefan Uhlár je pedagogem. Má po padesátce a chce se prostě držet: „U mě jde i o jinou věc, jsem i v chlapském věku nesmírně hravý, nevyhrávám zdaleka pokaždé, ale vždycky dostávám endorfinovou dávku a tu pak klidně uplatním i coby učitel, snad by to potvrdili i moji žáci na střední škole,“ říká oblíbený kantor.

„Stačí mi tři dny bez tenisu a jsem celý nesvůj, jako by mi něco chybělo, potřebuji se prostě dvě hodiny pořádně vyšťavit,“ doplňuje jeden z nejlepších zlínských rekreačních hráčů, realitní makléř Dušan Machala.

„Na tenise nesmí chybět úsměv, to je jasné,“ vyslovuje svůj názor dlouholetý československý reprezentant v házené Tomáš Bártek. A v těchto intencích, s nadhledem a nadsázkou tvrdí: „Docela rád se na čas utrhnu od dozoru manželky.“

Většina hráčů se za čas přesune do sousedících dvou zlínských tenisových hal. Ani v chladnějším období roku nemohou být bez tenisu.

Většina hráčů se ráda zajde podívat i na kvalitní tenis v špičkovém provedení. „Letos mohu ještě všechny pozvat na jednu ze skupin první ligy,“ láká na další akci začínající 12. září prezident klubu Milan Kalus, sám bývalý vynikající tenista. Zlíňané se i před zraky velké rodiny rekreantů pokusí skupinu vyhrát a následně se ucházet o postup do extraligy.