Ministerstvo zdravotnictví odsouhlasilo vznik mamografického centra ve Vsetíně

VSETÍN - Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo souhlas s otevřením mamárního screeaningového centra ve Vsetíně. Agentuře Mediafax to v pondělí uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Ženy z Valašska už tak nebudou muset jezdit za vyšetřením prsu do Zlína nebo Nového Jičína. „Podpis ministerstva zdravotnictví byl poslední tečkou ke zřízení centra. Předcházelo mu však půlroční jednání. V prvé řadě setkání vedení radnice se členy odborných společností a významnými lékaři, kteří se problematikou zabývají. Představitelům radnice se naštěstí podařilo získat jejich podporu pro zřízení mamárního centra ve Vsetíně. Posléze si vytipovali možného provozovatele a začali s ním intenzivně jednat. Koncem července se podařilo městu získat také souhlas Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ podotkla Šidlová. Díky souhlasu VZP nebudou muset kompletní vyšetření proti rakovině prsu platit ženy samy.

„Máme vyhráno. Dlouhodobé a velmi náročné jednání přineslo ovoce. Přestože město není zřizovatelem ani poskytovatelem zdravotní péče, pomohlo výrazně zlepšit možnosti, jak předejít rakovině prsu u žen z celého regionu,“ podotkl místostarosta Petr Kořenek (ČSSD).

Ženy starší 45 let mají možnost absolvovat vyšetření prsu každé dva roky. Centrum pro vyšetření prsu bude fungovat v budově polikliniky. Provozovat jej bude soukromé zdravotnické zařízení. Fungovat začne na přelomu října a listopadu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x