Ve Zlíně funguje čtyřčlenná koalice, vypadly z ní Věci veřejné

ZLÍN - Město Zlín vede pouze čtyřčlenná koalice politických stran namísto původní pětičlenné. Strana Věci veřejné podala v srpnu výpověď a lhůta vypršela začátkem září, řekl ve středu Mediafaxu mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák s tím, že změna fungování koalice nijak neohrozila.

Nynější čtyřčlennou koalici tvoří TOP 09/STAN, hnutí za Morální Očistu Radnice (M.O.R.), KDU-ČSL a Zlínské hnutí nezávislých (ZHN). „Strana Věci veřejné podala počátkem srpna výpověď z koaliční smlouvy, kterou ostatní strany přijaly. Minulý týden Věci veřejné sice výpověď stáhly, ale koaliční strany tuto změnu neakceptovaly, a potvrdily tak konec působení Věcí veřejných v koalici. Třicetidenní výpovědní lhůta vypršela v sobotu,“ vysvětlil Dvořák.

Stažení výpovědi nepřijali koaliční partneři hned z několika důvodů. „Například proto, že důvod stažení byl jiný než důvod podání. Věci veřejné se navíc v odůvodnění stažení výpovědi odkazují na smírční jednání, ke kterým ale nedošlo. Za zasadní problém považujeme také způsob, jakým byla výpověď podána. Stalo se tak prostřednictvím médií, od kterých jsme se rozhodnutí Věcí veřejných dozvěděli,“ sdělil primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN). Dodal, že koaliční smlouva umožňuje, aby v ní nadále působily pouze čtyři strany.

Konec Věří veřejnách další fungování koalice nijak neohrozí. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu, kde dosud měla 25 zastupitelů, přijde pouze o hlas Rudolfa Chmelaře. Druhý dosavadní zástupce této strany Jiří Viktorín, který kandidoval za Věci veřejné jako nestraník, se nově stal členem zastupitelského klubu hnutí M.O.R. Koalici tak zůstává 24 hlasů.

Věci veřejné podaly výpověď z důvodu porušení jednoho z bodů dohody, který zaručoval vytvoření a existenci Výboru pro podporu podnikání a lidského zdroje. O jeho zrušení rozhodli zastupitelé města na zasedání 23. června. „Činnost výboru byla opakovaně kritizovaná a to i opozicí. Od svého založení 21. listopadu 2010 se členové výboru sešli pouze dvakrát. Z jejich jednání nebyl doručen žádný zápis a jeho předseda Rudolf Chmelař nepředložil zastupitelům zprávu o činnosti výboru, i když tak měl učinit na zasedání 23 června,“ odůvodnil rozhodnutí zastupitelstva Dvořák.