Dopravní společnost Zlín-Otrokovice zvýší cenu jízdného

ZLÍN - Zdražení jízdného a dalších změn se dočkají od 1. ledna 2012 cestující ve Zlíně a Otrokovicích. Návrhy dopravní společnosti už odhlasovaly rady obou měst, řekl ve středu agentuře Mediafax mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Namísto devíti korun za nepřestupnou dvacetiminutovou jízdenku zaplatí cestující 12 korun. Za nepřenosnou časovou jízdenku opravňující k měsíčnímu cestování po celé síti MHD lidé místo 360 korun dají 480 korun. Změny nastanou také v prodloužení délky platnosti jízdenek. Čtyřicetiminutovou jízdenku nahradí padesátiminutová v hodnotě 18 korun.„Cestování v Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice bude mít řadu změn od nových typů jízdenek přes zrušení lístků málo využívaných až po zdražení jízdného. Návrhy dopravní společnosti už odhlasovaly rady měst Zlín a Otrokovice. Vyjádřit se k ním musí ještě obě zastupitelstva a souhlas musí vyslovit i valná hromada dopravní společnosti,“ uvedl Dvořák.

Návrh zvýšit cenu jízdného předložilo oběma radnicím vedení DSZO. „Neustále se zvyšují náklady na naftu a elektrickou energii a také sazba DPH. Jízdné se ve Zlíně a Otrokovicích naposledy měnilo před osmi lety a nyní už je nutné jeho výši upravit,“ vysvětlil jednatel a výkonný ředitel DSZO Josef Kocháň.

„Pokud chceme udržet současný vysoký standard cestování a pracovat na dalších vylepšeních, museli jsme s navýšením ceny jízdného souhlasit. Mohu ale občany ujistit, že i po zdražení zůstane cestování v MHD ve Zlíně levnější nebo na stejné úrovni jako ve srovnatelně velkých městech v České republice,“ řekl druhý náměstek primátora Aleš Dufek, do jehož kompetencí patří i takzvané městské společnosti.

Zvýšení cen jízdného podporuje i město Otrokovice. „Přestože každým rokem se zvyšuje cena elektřiny, nafty a jiných komodit, cena jednorázového jízdného i časových kuponů je již několik let neměnná. Snaha zkvalitnit cestování městskou hromadnou dopravou s sebou nese nevyhnutelné zvýšení nákladů. Nízké ceny jsme se snažili udržet co nejdéle,“ sdělil otrokovický starosta Jaroslav Budek.

DSZO provozuje prostřednictvím 35 autobusů a 56 trolejbusů městskou hromadnou dopravu na území Zlína, Otrokovic a Želechovic nad Dřevnicí. Zajišťuje rovněž opravy vozidel, montáž a opravy trakčního vedení a reklamní činnost. Vozidla MHD DSZO najedou ročně 4,8 milionu kilometrů a přepraví 35,3 milionu cestujících. Společnost má 352 zaměstnanců.