Staré Město chystá koncert Hradišťanu a Spirituál kvintetu, výtěžek půjde na stavbu místního kostela

STARÉ MĚSTO - Unikátní koncert Hradišťanu a Spirituál kvintetu chystají na neděli 11. září ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Akce podtrhne význam jednoho z center někdejší Velké Moravy, výtěžek z koncertu poputuje na výstavbu Kulturně duchovního centra s kostelem svatého Ducha, uvedl hudebník Jiří Pavlica.

„Velkomoravský koncert Hradišťanu a Spirituál kvintetu se uskuteční v neděli 11. září v 16.30 hodin na Velkomoravském náměstí,“ uvedl starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL).

Podle garanta akce a primáše Hradišťanu Jiřího Pavlici má koncert hned trojí význam. „Chceme přiblížit všem obyvatelům Starého Města význam budovaného Kulturně duchovního centra s kostelem svatého Ducha a akcentovat jeho přínos pro celé město. Dále připomenout Moravanům, Čechům, Slovákům a Polákům ale i dalším Evropanům odkaz svatého Cyrila a Metoděje, jejichž misie je spjata právě se Starým Městem – památným Veligradem. Třetí aspekt má přinést finanční prostředky, které by byly použity ke stavbě budovaného centra,“ podotkl hudebník.

Staré Město je významným centrem archeologických nálezů z doby Velkomoravské říše a místem památného velkomoravského Veligradu. Sídlil zde kníže Rastislav, který v roce 863 pozval bratry ze Soluně, sv. Cyrila a Metoděje. Těmito místy, na křižovatce dávných cest, Jantarové stezky od Baltu k Jadranu a uherské cesty od východu na západ, kráčely dějiny,“ podtrhl Pavlica.

V současnosti je Staré Město obklopeno významnými kulturně historickými centry Velehradem a Uherským Hradištěm. „[/i]Snad právě tato konstelace způsobila, že Staré Město má po staletí pouze malý kostel svatého Michaela, stojící na základech velkomoravské rotundy. V průběhu minulého století došlo několikrát ke snahám o výstavbu nového a většího kostela, odpovídajícího velikostí a významem Starému Městu. Vždy z předpokládaného záměru sešlo vlivem historických okolností. Nejprve kvůli 1. a 2. světové válce, poté po roce 1948 po nástupu komunistického režimu,“ upozornil Pavlica.

Po osamostatnění Starého Města v roce 1991 se znovu objevily snahy o vybudování nového kostela ve velkorysém a moderně pojatém plánu architekta Ivo Goropevšeka a jeho spolupracovníků sochaře Otmara Olivy a výtvarníka Jana Jemelky. Vznikl proto návrh Kulturně duchovního centra s kostelem svatého Ducha, který bude otevřen celému městu, bude místem kulturních akcí, přednášek, centrem nejrůznějších komunitních aktivit se zaměřením na rodiny, mladou i starší generaci.

V roce 2002 byl položen základní kámen vysvěcený papežem Janem Pavlem II. a započato s výstavbou nového staroměstského kostela. Po jeho dokončení přijde na řadu také úprava Velkomoravského náměstí, které se stane novým kulturním a společenským centrem Starého Města.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x