Valašskomeziříčské muzeum vystaví sochy i medaile

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve valašskomeziříčském muzeu v zámku Kinských bude od čtvrtka k vidění výstava soch, objektů a medailí. Agenturu Mediafax o tom informovala Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Výstava bude za účasti autora, sochaře Jaroslava Koléška, slavnostně otevřena právě ve čtvrtek v 17 hodin.

„Jaroslav Koléšek patří mezi výrazné osobnosti současné sochařské tvorby. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně a pokračoval na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity, v sochařském ateliéru akademického sochaře Maria Kotrby. Dlouhá léta působil jako pedagog na valašskomeziříčské Střední uměleckoprůmylové škole sklářské, nyní vede sochařský ateliér na Fakultě umění Ostravské univerzity. Žije a tvoří ve Valašském Meziříčí,“ řekla o autorovi kurátorka výstavy Jitka Skočková.

Tvorba sedmatřicetiletého sochaře má mnoho podob. „Inspiruje ho jak lidské tělo či jeho části, tak i stroje a militária. Jeho sochy a objekty nabádají k zamyšlení. Pro umocnění dojmu dokáže skvěle využít vlastností použitého materiálu,“ uvedla kurátorka výstavy.

Součástí expozice, která potrvá do 13. listopadu, bude výběr autorových prací jak z posledních let, tak i nejnovější tvorba. „Například rozměrná laminátová socha nazvaná Misionář. Ta vychází z dříve realizovaného díla Mise, za kterou získal Jaroslav Koléšek v roce 2003 Cenu Václava Chada na III. salonu mladých ve Zlíně,“ upřesnila Skočková. Dalšího ocenění se mu dostalo o sedm let později. Zvítězil v uměleckém klání, které vyhlašuje město Valašské Meziříčí, a získal Cenu Rudolfa Schlattauera.

Výstava doplní fotografie některých jeho realizací v krajině, například sochy s názvem Letecké srdce, která je umístěna v Šanově u Slavičína na místě letecké bitvy z druhé světové války. Jedná se o pískovcovou sochu spojující tvar srdce a leteckého motoru. Sám autor o ní říká: „Není to pomník, tu sochu lze potkat v krajině náhodou a ona nejdříve nabídne tvar a až potom náznak příběhu a vysvětlení. Pro mě je nejdůležitější, aby tvar fungoval sám o sobě, aby v něm byla obsažena nějaká síla a energie. Aby moje věci fungovaly, i když pominou důvody jejich vzniku.“

Návštěvníci se mohou těšit i na soubor medailí, které byly vytvořeny pro Mistrovství Evropy v atletice do 23 let, jenž se odehrálo letos v Ostravě. Na nich se podílel Jaroslav Koléšek spolu se sklářským výtvarníkem Josefem Divínem. „Vystaveny budou nejen finální verze zlaté, stříbrné a bronzové medaile, ale i spousta přípravných návrhů, doplněné fotografiemi a videi z vlastního sportovního klání v Ostravě,“ uzavřela kurátorka výstavy.

Muzeum je otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x