V Pravčicích se jednalo o nevyužívaném mostu

PRAVČICE - Na nevyužívaném nově postaveném mostě nad silnicí R 55 u obce Pravčice se ve čtvrtek sešli zástupci Ředitelství silnic a dálnic s obyvateli a vedením obce Pravčice, aby zde nastínili možnosti převzetí mostu do majetku obce. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekl starosta Pravčic Jaroslav Šašek (nez.).

„Jednalo se o plánovanou schůzku. O možnostech převzetí mostu do našeho majetku totiž jednáme už od letošního května a žádný posun zatím v případu není,“ podotkl pro agenturu Mediafax starosta.

Podle něj se čtvrteční schůzky zúčastnila odbornice na mostní konstrukce i vedení společnosti Ředitelství silnic a dálnic. „Odbornice nám nastínila technické podrobnosti. Veřejnost ale o výhodách mít most v obecním vlastnictví nikdo nepřesvědčil. Lidé na představitele společnosti útočili a bylo zjevné, že po vlastnictví mostu nikdo v obci netouží. Mohlo by to přinést celou řadu komplikací. Lidé byli tak naštvaní, že jsem musel asi po hodině veřejné jednání ukončit,“ upřesnil Šašek.

Most je postaven na cestě, která je z části ve vlastnictví obce Pravčice a z části ve vlastnictví jiných subjektů. Přesto podle Šaška Ředitelství silnic a dálnic požaduje, aby most převzala obec Pravčice do svého vlastnictví a nikoliv pouze do správy, jak schválilo Zastupitelstvo obce Pravčice v roce 2002. „Nechci udělat ukvapené rozhodnutí. Nikdo neví, co bude za pár let a nakonec bych mohl být obviněn z toho, že jsem zadlužil naši obec. Vím, že nedávno se na Vysočině opravoval podobně velký most a že si jeho rekonstrukce vyžádala kolem 26 milionů korun. To bychom z našeho rozpočtu rozhodně nezvládli,“ dodal starosta.

Návrhem darovací smlouvy ze strany Ředitelství silnic a dálnic by se mělo pravčické zastupitelstvo zabývat na svém jednání v úterý 13. září. Podle starosty je ale naprosto minimální šance, že někdo bude hlasovat pro. V krajním případě by nechali silničáři most demontovat a přemístili by ho na jinou stavbu. Jak by ale pak bylo zajištěno spojení z Pravčic do Hulína po staré cestě, nikdo neví. Cena nového mostu včetně nájezdových komunikací se pohybuje okolo 80 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x