Komedie Penzion pro svobodné pány se vrací na jeviště Slováckého dovadla

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Po rok a půl trvající pauze zapříčiněné zraněním herce Zdeňka Trčálka se v pátek vrací na jeviště Slováckého divadla v Uherském Hradišti komedie Penzion pro svobodné pány. Zdeněk Trčálek je zdravotně fit, na obnovenou premiéru se těší herci i diváci, řekl Mediafaxu mluvčí divadla Josef Kubáník.

Na přípravu komedie Penzion pro svobodné pány se loni přijel podívat i třiadevadesátiletý režisér legendárního stejnojmenného filmu Jiří Krejčík. Trčálkovo vážné zranění ale udělalo jednomu z očekávaných hitů v repertoáru Slováckého divadla nečekaný konec, hra musela být dočasně stažena z repertoáru.

V pátek 9. září od 19. hodin se ale ztřeštěný příběh do Uherského Hradiště opět vrátí.

Příběh o jedné noci v penzionu, odkud se nechce rozverné dívce, až to začíná zavánět velkým průšvihem, režíroval Igor Stránský, premiéra proběhla 5. června 2010.

„Hradiště má zase jednou komedii jako lusk. Ve Slováckém divadle samozřejmě žádná vzácnost, Stránský a jeho herci udělali z Penzionu pro svobodné pány nový skvost,“ napsal v loňské recenzi kritik Jiří Pavel Kříž a vyzdvihl všechny tři herecké výkony hlavních představitelů – Jiřího Hejcmana, Kláry Vojtkové a Zdeňka Trčálka.

Právě herecká kreace posledně jmenovaného byla pro Kříže natolik velkým zážitkem, že za ni herce nominoval na cenu Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon na domácí divadelní scéně.

Po zranění Zdeňka Trčálka vedení Slováckého divadla zvažovalo i přeobsazení stěžejní role, ale tento postup nakonec zavrhlo. ,,Mohli jsme Zdeňka nahradit jiným kolegou, ale nikdo by to nedokázal zahrát tak, jako on. Proto jsme čekali, až se uzdraví a trpělivě čekali i diváci. Jsem rád, že jsme se všichni dočkali,“[/i] konstatoval herec a mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Sám Trčálek označil roli za stěžejní pro svou kariéru. ,,Moc jsem se těšil. Takovou roli plnou akrobatických čísel a přesně vystavěných klauniád hned tak herec nedostane. A když mi nebylo úplně nejlíp a přepadaly mě během léčby chmury, vzpomněl jsem si na nadšené ovace diváků a ty mě zase zdravě nakoply,“ podotkl herec, který za ztvárnění postavy pana Halibuta získal i cenu kritiky Největší z pierotů.

Ve Slováckém divadle očekávají o Penzion pro svobodné pány velký zájem. Po obnovené páteční premiéře komedie proto připravili další dvě reprízy, z toho jednu v Kroměříži. Výhodu mají navíc ti diváci, kteří vlastní předplatné. Divadlo jim jako dárek za věrnost nabízí pětadvacetiprocentní slevu z ceny vstupenky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x