Zlínská zoo zahájila chov největšího papouška na světě

ZLÍN - Zoo Zlín se rozhodla zahájit letos chov největšího papouška na světě, ary hyacintového. Agentuře Mediafax to v pátek sdělil mluvčí zoo Pavel Shromáždil.

Největší papoušci světa jsou k vidění v průchozí amazonské voliéře.

„Je to vzhledově impozantní, jasně modře zbarvený ara s nepřehlédnutelným černým zobákem. Právě odchovy hned několika druhů arů vminulých letech nám otevřely pomyslné brány k chovu tohoto vzácného a nádherného papouška. Jedná se o jihoamerický endemit, což znamená, že ho v přírodě nikde jinde nenalezneme,“ konstatoval Shromáždil.

Počty divokých ptáků se v minulých letech právě na jihoamerickém kontinentě rapidně snižovaly, takže současný výskyt se prakticky omezuje jen na tři větší oblasti v Brazílii, Bolívii a Paraguay. Jen v 80. letech minulého století bylo ilegálně odchyceno pro komerční účely více jak 10 tisíc těchto arů. Chov a odchov v lidské péči není dosud běžnou praxí, a to kvůli vysoké ceně ptáků.

Jako první přišel v červnu do zlínské zahrady samec ze Zoo Praha. Obýval zázemí chovatelských prostor průchozí expozice papoušků ara v amazonské oblasti zahrady. Samice pak do Zoo Zlín dorazila v srpnu ze Zoo Dvůr Králové nad Labem.

„Ary jsme hned umístili k sobě a k naší úlevě jsme mohli konstatovat, že ptáci jeví jeden o druhého zájem, a že tedy mohou být chováni společně. Dokonce se zdálo, že se samečkovi po psychické stránce jakoby ulevilo, neboť od začátku mu izolovaný pobyt nebyl úplně příjemný. Už po pár dnech po svém příchodu komunikoval se svými ošetřovatelkami a dokonce na sebe nechal i sáhnout,“ podotkl Shromáždil.