Starostové ze Zlínského kraje odeslali obří dopis premiéru Nečasovi

ZLÍN - Více než 130 starostů ze Zlínského kraje se sešlo v pátek dopoledne na zlínském náměstí Míru, aby zde podepsali obří dopis adresovaný premiérovi Petru Nečasovi (ODS) na podporu návrhu zákona o rozpočtovém určení daní. Dopis podepsal i zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Akci pořádalo Sdružení místních samospráv. „Podobný dopis, ale v menším měřítku zaslali premiérovi starostové už i samostatně. Rozhodli jsme se ale návrh zákona o rozpočtovém určení daní podpořit i tímto velkým dopisem, abychom měli jistotu, že dopis v premiérově poště někde nezapadne. Dopis má rozměr asi 100 krát 150 centimetrů a tomu odpovídá i gigantická obálka. Výroba dopisu a obálky stála okolo dvou tisíc korun. Dopis jsme pak odnesli na nedalekou poštu a poslali do Prahy,“ uvedl pro agenturu Mediafax tajemník Sdružení místních samospráv ČR Tomáš Chmela.

Svůj podpis na mega dopis věnoval i zlínský primátor Adámek, Zlín se totiž ve čtvrtek stal novým členem Sdružení místních samospráv. „K akci jsme se připojili především kvůli podpoře menším obcím. Nový návrh by pro Zlín znamenalo navýšení rozpočtu o přibližně 14 milionů korun, což procentuelně k městskému rozpočtu není nijak závratná suma. U menších obcí by ale přijetí zákona mělo podstatně větší dopad,“ poznamenal Adámek.

Dopis nyní poputuje na Úřad vlády. „Chceme tak přesvědčit předsedu vlády a obyvatele tohoto kraje o klíčovosti a potřebnosti spravedlivého dělení příjmů obcí a měst. Starostové ze Zlínska za tuto změnu bojují již pátým rokem. Skutečnost, že na jednoho obyvatele Prahy připadne více než 30 tisíc korun a třeba na obyvatele Vizovic jen necelých sedm tisíc považujeme za diskriminaci,“ dodal Chmela.