Zlínští policisté nechali případ ženy pobodané přítelem sami prověřit inspekcí

ZLÍN - Vedení zlínské policie vydalo v pátek oficiální vyjádření k případu ženy, kterou letos v březnu ve Vsetíně pobodal její přítel. Policejní mluvčí Jana Bartíková agentuře Mediafax řekla, že informace publikované v deníku Právo a na serveru novinky.cz jsou nepřesné a zavádějící.

Podle Deníku Právo zlínští policisté ignorovali tísňové volání napadené ženy a ta pak kvůli tomu vykrvácela. Případem se zabývá Inspekce Policie ČR. Podle Bartíkové však okolnosti případu oznámil inspekci právě ředitel zlínského krajského ředitelství, a to bezprostředně po události.

„V sobotu 19. března začali zlínští krajští vyšetřovatelé pracovat na tragickém případu, který se stal ten den ve večerních hodinách ve Vsetíně. Čtyřiačtyřicetiletý muž bodnul svou o čtyři roky starší partnerku, která zranění nepřežila. Dne 21. března obvinili policisté útočníka z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti, za což mu hrozí vězení na osm až 16 let,“ připomněla událost Bartíková.

Policisté ze vsetínského obvodního oddělení v této domácnosti zasahovali už v minulosti. Hádky na úrovni přestupků proti občanskému soužití se zde vyskytovaly častěji a partneři se vesměs napadali vzájemně. Také tentokrát svou roli sehrál alkohol. Pachatel po příjezdu policie nadýchal bezmála tři promile.

V souvislosti s tímto případem zlínská policie podala na jaře Inspekci Policie ČR také podnět k prověření zásahu svého operačního důstojníka. „Z našeho interního šetření vyplynulo, že důstojník nereagoval na zavolání čtyřicetileté ženy vlivem okolností promptně. Žena nám nahlásila, že její partner má záchvat a že už volala záchranku, dále uvedla, že ji ohrožuje nožem a po chvíli mlčení, že neví, kde muž je. Operační důstojník, který hlášení na lince 158 přijal, událost zapsal do elektronického systému a přeposlal kolegovi, který má na starosti okres Vsetín. Ten však v dané době řešil další tři oznámení, na které vysílal hlídky z místního obvodního oddělení, mimo jiné i podezření z trestného činu obecné ohrožení,“ podotkla Bartíková.

V souvislosti s přijetím elektronické zprávy se v policejním systému objeví i zvukový výstražný signál, který se ale v ten den v důsledku technické chyby objevil na všech počítačích operačních důstojníků. Aby mohli dál pracovat, jeden z nich signál zrušil. „Vsetínský operační důstojník pak na hlášení čtyřicetileté ženy zareagoval až později. Hlídka na místo přijela 45 minut po oznámení. Ředitel zlínského krajského ředitelství hned 23. března celou záležitost oznámil Inspekci Policie České republiky. Výsledek jejího šetření zatím neznáme,“ doplnila Bartíková.

Pokud inspekce zjistí vinu na straně zlínských operačních důstojníků, vedoucí operačního střediska podle Bartíkové vyvodí jednoznačné důsledky. Dodala, že technická závada byla odstraněna už na jaře.

--> --> --> --> -->