Ředitel zlínské městské policie Milan Kladníček.

Působí sympaticky, rozvážně a mladistvě. A hodně mu sluší uniforma... i když ji zase tak často nenosí. Třiačtyřicetiletý ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček je ve funkci už pátým rokem.

Pane řediteli, máte víc než stovku podřízených, veřejnost Vás vnímá jako klidného a vyrovnaného muže s ryze „kladným“ příjmením. Neříkejte mi, že na své lidi neumíte zvednout hlas…
V pozici ředitele si umím představit i křiklouna, co bouchá telefonem. Není to ovšem můj případ, schopnosti vedoucích pracovníků nepoměřuji počtem konfliktů se zaměstnanci, nýbrž uměním prosadit myšlenku, nastavit a udržet daný cíl. Základním prvkem mého řízení je vzájemná poctivost a důvěra jak v komunikaci, tak v činech. Chtěl bych říct, že moji nejbližší spolupracovníci, to je tým profesionálů, kteří pracují velmi kreativně a svědomitě a mně stačí jenom nepatrný výraz obličeje a všichni vědí, co může následovat.

Klukovské sny jsou prý od toho, aby se /ne/naplňovaly. Když jste byl kluk, měl jste někdy i představy o tom, že budete tím, čím jste se stal?
Jako kluk jsem měl období, kdy jsem chtěl být lékařem, řidičem TIRáků nebo lokomotiv, ale také historickým badatelem nebo lyžařským instruktorem. Rozhodně jsem neměl úvahy nad ředitelem policie i když v mládí jsme si často hráli na četníky a na zloděje. Když o tom tak přemýšlím, tak jsem byl určitě vícekrát v roli zákona.

Možná ta otázka stojí za rozšíření, zůstává v každém chlapovi alespoň kousíček kluka? A máte ještě pořád svá klukovská přání?
No to určitě, kdo mě zná, tak ví, že se umím velmi rychle vypnout z direktorské role a jsem schopný si plnit sny a také potřeby druhých. Klukovská přání má každý normální muž, od drobných až po ty, co jsou v rovině zbožných přání. Můj naturel je ale takový, že jsem schopný si jít za cílem a tedy i za tím, co se rovná obsahu „klukovský sen“.

Ví se o Vás, že mimo jiné rád cestujete. Všechno jste zvládl v čase prázdnin, anebo Vám ještě nějaký příjemný kousek dovolené zůstává?
Řádnou letní dovolenou mám za sebou a opravdu jsme si to s rodinou hodně užili. Pokud můžeme, tak dělíme dovolenou na zimní a letní. Naše dovolené jsou hodně „akční“ – preferujeme sportovní aktivní činnost, žádné ležení na jednom místě.

Ať úplně neodbíháme od práce, městská policie už má mezi lidmi řádnou prestiž…Má nebo nemá? Jak to vidí její šéf?
Na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Víte, co člověk, to názor, velmi záleží s jakou činností městské policie se dotyčný setkal. Ten, kdo měsíčně platí pokuty, tak jistě nemluví o práci strážníků pozitivně a tím pádem nehovoří o prestižní jednotce. Na druhou stranu jsou Zlíňáci, kteří nám volají a píší, že si neumí představit život ve městě bez naší MP Zlín.

Můj názor je takový, že jako jednotka máme velkou prestiž mezi městskými a obecními strážníky v ČR. Velmi často jsem v kontaktu s představiteli ředitelství těchto složek a je pro nás potěšením, že spousta našich myšlenek, postupů, metodik a technologických bezpečnostních systémů je realizována v jiných městech.

Prestiž strážníků nepřijde sama, to sami strážníci svým přístupem a činností jdou pomalu k všeobecné akceptaci jako bezpečnostního profesionálního sboru města.

Možná by stálo za to povědět lidem, jak se člověk může dostat do řad zlínské městské policie? Nedostatkem zájmu asi trpět nebudete, že ne?
Tady naváži na předešlou odpověď. Protože jsme tým mladého a profesionálního kolektivu je zájem o tuto práci mimořádný. Strážníkem se může stát občan České republiky, který splní zákonné podmínky. Pravidelně provádíme výběrová řízení a z počtu cca 100 přihlášených se dostávají do role kadeta jeden až dva přihlášení.

Ve Vašich hlídkách jsou k vidění i pohledná děvčata, myslíte si, že se člověk třeba na své přestupková pochybení dívá s větším pochopením, když mu pokutu udělí půvabná dívka?
Ano, něco na tom bude. I podle statistik, které mám pravidelně k dispozici Vaši domněnku mohu potvrdit. Jsou i případy, kdy přestupci nadbíhají našim strážnicím. Musím potvrdit, že naše pomněnky jsou nejen krásné, ale i velmi inteligentní.

Čímž jsme se dostali oklikou až k pěkným ženám, pro normálního muže věc zaznamenáníhodná. Mám takový příjemný pocit, že naše ženy a dívky patří k nejhezčím na světě. Jste pro, anebo to vidíte jinak…?
Takové hodnocení má nejeden klasik, ženy ve středu Evropy jsou velmi šarmantní. Já jako ředitel i jako muž souhlasím a dodávám, že dvě mám doma.

Měsíc září nabírá obrátky, mnozí jej nemají rádi ani trochu, podzim, plískanice prý číhají za dveřmi… a jiní jej milují pro krásné babí léto? Kam patříte v tomto směru Vy?
Já tvrdím, že nezáleží na tom, jaké je počasí a jaké je momentální klimatické období. Pokud je člověk s příjemnými lidmi a najde si program, který ho naplní a také někam posune, tak bude šťastný. Osobně mám nejraději jaro, to když vše krásně kvete, voní a postupně odhazujeme kabáty.

Mimochodem, dají se právě teď realizovat Vaše aktivity ve volném čase, pokud vím, nechybí mezi nimi ve slušném zastoupení sport, copak ještě?
Sport je určitě důležitý pro udržení kondice a dobré nálady, také ho preferuji jako aktivní relax. Aktivit, které mám je, opravdu hodně, vždy záleží na vhodném skloubení zájmu a potřeb rodiny s povinnostmi ředitele MP Zlín.

--> --> --> --> -->