Ve zlínském obchodním centru končí policejní výstava Místo činu

ZLÍN - Ve zlínském obchodním středisku Centro Zlín se v sobotu posledním dnem koná výstava mapující historii policie nazvaná Místo činu. Agentuře Mediafax to řekl policejní mluvčí Josef Havela.

Výstava trvala v Centro Zlín celý měsíc a poslední den byla navíc zpestřena o akční ukázky pořádkové, dopravní policie i práci kriminalistických techniků. Děti i dospělí si mohli v praxi vyzkoušet otisky prstů a ověřit si tak, zda nejsou v policejní databázi. K vidění byla nejen moderní policejní auta, ale i ta starší z dob socialismu, u kterých nechyběli policisté v dobových uniformách.

„Historickou část připravil Miroslav Friak z dopravního inspektorátu v Uherském Hradišti. Uniformy, zbraně i předměty s policejní tematikou sbírá už 12 let a jak sám říká, každá věc má svůj příběh. K vidění jsou například tři stejnokroje z první republiky, které nosívali četníci ve Zlíně, Uherském Hradišti i Kroměříži. Že jde o vzácné kusy, dokládá fakt, že takových tehdy bylo pouze 20 nebo 30 kusů. Vystavili jsme zde také uniformy dopravní policie z první republiky, poválečného období i z 50. let minulého století, kdy byl jejich vzhled ovlivněn sovětským stylem,“ konstatoval Havela.

Výstavu doplňují také fotografie a dokumenty. Mezi nejoriginálnější patří povolení k sňatku. Četníci o toto povolení museli žádat, aby byla prověřena jejich snoubenka. „Nebylo totiž žádoucí, aby budoucí žena patřila do chudého rodu, protože pak by četník mohl být snadno podplatitelný,“ uvedl k dokladu Miroslav Friak. Historickou část doplňuje i výstava několika desítek v minulosti používaných pout.

Blízkou historii zase připomíná zaranžovaná kancelář kriminalistických techniků. Staré stoly, psací stroje, diktafon obřích rozměrů, obraz exprezidenta Husáka – to vše upoutá pozornost hned u vstupu do obchodního střediska Centro Zlín v Malenovicích. Historické hnědobílé panely doplňují fotografie současných policistů.