Památky ve Zlínském kraji se připojují ke Dnům evropského dědictví

ZLÍN - Řada památek ve Zlínském kraji se připojila k celorepublikovým Dnům evropského dědictví a návštěvníkům tak nabídne něco neobvyklého. Agentuře Mediafax to řekla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Dny evropského dědictví se v České republice konají ve dnech od 10. do 18. září.

Jeden z nejstarších hradů na Moravě, hrad Buchlov, se v rámci akce například rozhodl mimořádně zpřístupnit o víkendu 10. a 11. září některé běžně uzavřené prostory. Pro návštěvníky připravila správa hradu otevření vyhlídky ze západní bašty na 2. hradním nádvoří, a návštěvníci se zakoupeným lístkem na vyhlídkovou věž budou mít možnost nahlédnout do hradní hladomorny na 3. hradním nádvoří.

Ojedinělou prohlídku si přichystal také Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži. V sobotu 10. září bude možné absolvovat komentované prohlídky Květné zahrady obohacené o podrobné pojednání o Rotundě. V letošním roce je z programu Podpora pro památky UNESCO Ministerstva Kultury ČR spolufinancován projekt zaměřený na podrobné zmapování stavebního vývoje této pozoruhodné stavby z druhé poloviny 17. století. „Specialisté z památkového ústavu proto zájemce seznámí s dílčími výsledky výzkumu. Zároveň budou mít návštěvníci možnost získat informace o aktuálním stavu projektu Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži, v jehož rámci probíhá obnova Květné zahrady. Komentované prohlídky začnou v 10, 12 a 14 hodin a bude možné je absolvovat bez příplatku k základnímu vstupnému,“ upřesnila Šnajdarová.

V sobotu 17. září se pak uskuteční komentované prohlídky Podzámecké zahrady. Lidé získají informace o její bohaté historii i o aktuálních změnách. Účast na komentované prohlídce bude bezplatná. Prohlídky budou zahájeny v 11, 13 a 15 hodin u vstupu do Podzámecké zahrady z ulice Na Kopečku.

Pro velký úspěch v Galerii Orlovna se v rámci Dnů evropského dědictví uskuteční repríza výstavy o životě a díle básníka, dramatika, překladatele i výtvarníka Ludvíka Kundery. Výstava bude instalována v 1. poschodí Arcibiskupského zámku, a to od 10. září do 30. října. Navíc v rámci Dnů evropského dědictví bude v neděli 11. září vstup do galerie zdarma a zároveň se v tento den uskuteční v 16 hodin ve Sněmovním sále komorní koncert Tria ISHA.

Zámek Vizovice se pro změnu rozhodl u příležitosti letošních Dnů evropského dědictví nabídnout lidem mimořádně výhodné vstupné na prohlídkové trasy v jednotné výši 50 korun na osobu. Akční cena se netýká pouze zájezdů.

„Trasa prohlídkového okruhu A, která představuje reprezentativní prostory, mimořádně nabídne jinak neužívaný přístup do zámecké kaple přes hudební kruchtu s varhanami. Prohlídky výběrové trasy B budou zase rozšířeny o návštěvu běžně nepřístupných depozitářů nábytku,“ dodala Šnajdarová. Provozní doba zůstává nezměněna, lidé tak musejí počítat s tím, že zámek je v sobotu dopoledne kvůli svatebním obřadům uzavřen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x