Hematologické laboratoře ve Vsetíně se stěhují do jiné budovy

VSETÍN - Vsetínské hematologické laboratoře čeká v nejbližších dnech stěhování z polikliniky do pavilonu Patologie a centralizovaných laboratoří, který se nachází v areálu nemocnice. Agentuře Mediafax to uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Žilní a kapilární odběry budou v nových prostorách prováděny od úterý 13. září a od pátku 16. září pak i další hematologická vyšetření.

„Stěhování laboratoří je náročnou záležitostí. Je zapotřebí přemístit přístrojové vybavení, laboratorní sklo, potřebný nábytek, ale také archiv a část skladů. Stěhování se koná za plného provozu, proto bychom chtěli požádat pacienty, aby byli tolerantní, pokud v těchto dnech dojde k delšímu čekání či jakýmkoliv dalším problémům. Snažíme se vše uzpůsobit tak, aby byl dopad na pacienta co nejmenší,“ řekl primář Hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice Karel Srovnalík.

Pro dobrovolné dárce krve se zatím nic nemění. I nadále budou docházet k odběrům do polikliniky. Transfuzní část v nové budově je již připravena, čeká se jen na povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. To platí i pro takzvané autologní odběry krve pro připravované operace.

Hematologicko-transfuzní oddělení Vsetínské nemocnice se stará o hematologicky nemocné z široké spádové oblasti, ale také dárce krve, kterých má v registru přes pět tisíc, a o autologní odběry, kdy si pacient před plánovanou operací nechá odebrat a připravit vlastní krev pro případ potřeby při zákroku. Oddělení úspěšně absolvovalo tuzemské i mezinárodní audity. Úzce spolupracuje s transfuzním oddělením a hemato-onkologickou klinikou Fakultní nemocnice v Olomouci.

Nový pavilon Patologie a centralizovaných laboratoří se nachází v areálu nemocnice, byl slavnostně otevřen v dubnu letošního roku. Investorem stavby byl Zlínský kraj, který ze svého rozpočtu uvolnil bezmála 64 milionů korun, 40 milionů činila dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava. Vnitřní vybavení v hodnotě 17 milionů korun uhradila z vlastních prostředků Vsetínská nemocnice. V novém pavilonu již pracují oddělení patologické anatomie a klinické biochemie.

--> --> --> --> -->